Budapest: 9.24°
HUF/EUR: 345.18
szechenyi
A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának hivatalos honlapja

Határidő a kormánynak

hatarido-a-kormanynak

Február 25-ig adnak határidőt a kormánynak a közszolgáltató szakszervezetek a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának összehívására és az érdemi bértárgyalások megkezdésére. Az érdekképviselek 15 százalékos béremelést követelnek, és ha nem kapják meg, akkor sztrájkolni fognak - mondta 2020. február 21-én az InfoRádió ReggelInfo című műsorában Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Bővebben »


ÉrdekegyeztetésElőrelépés

2020. február 24-én kaptuk a hírt, hogy a közös szakszervezeti fellépés eredményeképpen a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége enöke - a kormányzattal egyeztetve – összehívta a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának plenáris ülését.

Bővebben »


Tagszervezeti hírek30 éves az MTSZSZ

30-eves-az-mtszsz

Harminc évvel ezelőtt 1990. február 24-én a Budapesti Műszaki Egyetem épületében egy 72 főből álló műszaki értelmiségi csoport megalakította a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetét. A szakszervezet a 2020. február 22-i Mérnök - Technikus Bálon kitüntetéseket adott át.

Bővebben »


Nemzetközi hírekCélunk a "0" munkabaleset

celunk-a-0-munkabaleset

2020. február 19-20-án Rigában tartotta az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) nemzetközi munkavédelmi és munkaegészségügyi konferenciáját, lett, lengyel, litván, szlovák, cseh, észt és magyar szakemberek részvételével.

Bővebben »


Tagszervezeti hírekBéremeléssel kezdd az évet!

Van olyan vállalati kollektív szerződés is, amelyben a kezdő bér a minimálbér másfélszerese – tudtuk meg dr. Bognár Ferenc közép-dunántúli referenstől, akit arról kérdeztük, hogy az általa felügyelt régió szakszervezeteinek milyen mértékű béremeléseket sikerült kiharcolniuk.

Bővebben »


LIGA hírek15 százalékos béremelést lát szükségesnek a LIGA Szakszervezetek

A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának összehívását sürgeti a LIGA Szakszervezetek. A szövetség elnöke az InfoRádió 2020. február 18-i műsorában azt mondta: a közszolgáltatásban dolgozók fizetése jelentősen elmarad a nemzetgazdasági átlagkeresettől, ezért 15 százalékos béremelésre van szükség a szektorban.

Bővebben »


LIGA hírekMűhelymunka az érdekvédelemről

muhelymunka-az-erdekvedelemrol

2020. február 18-án a LIGA Szakszervezetek folytatta azt a megbeszélés-sorozatot, amely Műhelymunka címmel immár a negyedik alkalommal zajlott le a szervezet székházában. .

Bővebben »


LIGA hírekA LIGA Szakszervezetek sürgeti a KVKF összehívását

2020. febrár 17-én a LIGA  Szakszervezetek közleményt adott ki, amelyben felhívja a figyelmet a közszolgáltató vállalatok elfogadhatatlan bérhelyzetére és sürgeti a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma összehívását

Bővebben »


Tagszervezeti hírekBérmegállapodás a Debreceni Közlekedési Vállalatnál

bermegallapodas-a-debreceni-kozlekedesi-vallalatnal

2020. február 17-én aláírásra került a bérmegállapodás a Debreceni Közlekedési Vállalatnál. A megállapodás szerint a szellemi munkavállalók 8 százalékos emelést, a fizikai állomány 10 százalékos emelést és a járművezetői állomány 12 százalékos emelést kap 2020. január elsejétől.

Bővebben »


ÉrdekegyeztetésFÉT alakuló ülés

fet-alakulo-ules

2020. február 11-én megtartotta alakuló ülését a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács, amely tripartit rendszerben működő fővárosi szintű konzultációs fórum.

Bővebben »


Nemzetközi hírekVáltoztassatok meg minket!

valtoztassatok-meg-minket

2020. január 31 és február másodika között a fiatalok szakszervezetbe történő bevonásáról tartotta konferenciáját a Közép-Európai Ifjúsági Szakszervezeti Hálózat, a CEYTUN.

Bővebben »


LIGA hírekBetegen ne!

betegen-ne

Az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi vészhelyzetet hirdetett a koronavírus okozta járvány miatt. Hogyan végezzük a munkánkat járvány esetén?

Bővebben »


Szakértői cikkA GKI gazdasági előrejelzései

a-gki-gazdasagi-elorejelzesei

A GKI Gazdaságkutató Intézet 2020. február 3-án nyilvánosságra hozott gazdasági előrejelzése szerint ebben az évben 9 százalékra csökkenhet a bruttó átlagkereset indexe, de a foglalkoztatás a csúcson maradhat; 4 százalékkal bővülhet a fogyasztás és 3,5 százalék lehet az infláció.

Bővebben »

A LIGA a sajtóban

Rólunk írták »

Keddig adtak határidőt a szakszervezetek

2020.02.21. inforadio.hu
Február 25-ig adnak határidőt a kormánynak a közszolgáltató szakszervezetek a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának összehívására és az érdemi bértárgyalások megkezdésére. Az érdekképviselek 15 százalékos béremelést követelnek, és ha nem kapják meg, akkor sztrájkolni fognak - mondta az InfoRádió ReggelInfo című műsorában Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Közös sztrájkot hirdethetnek az állami szolgáltatóknál

2020. 02.20. nepszava.hu
Elfogyott a közszolgáltató vállalatok dolgozóinak türelme, a terület konzultációs fórumának munkavállalói oldalán ülő szakszervezetek ma délelőtt azért ültek össze, hogy eldöntsék: kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek-e közösen a nagy állami szolgáltatóknál, vagyis a MÁV-nál, a VOLÁNBUSZ-nál, a Magyar Postánál és a víziközmű cégeknél. Korábban a Liga Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) is jelezte, egyetértene egy ilyen közös fellépéssel, ma reggel pedig a MÁV dolgozóit összefogó Vasutasok Szakszervezete (VSZ) közölte, hogy ők akkor is elindítják a sztrájk előkészítésének számító vitát, ha mások nem csatlakoznak a fellépéshez.
Mészáros Melinda Liga elnök a napokban úgy fogalmazott, a közszolgáltatóknál a nemzetgazdasági átlagtól jelentősen elmaradó bérek miatt ezen a területen változatlanul magas az elvándorlás és így a munkaerőhiány, amit csak tisztességes, szerinte 15 százalékos béremeléssel lehet enyhíteni.

15 százalékos béremelést lát szükségesnek a Liga

2020. február 18. inforadio.hu
A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának összehívását sürgeti a Liga Szakszervezetek. A szövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta: a közszolgáltatásban dolgozók fizetése jelentősen elmarad a nemzetgazdasági átlagkeresettől, ezért 15 százalékos béremelésre van szükség a szektorban.

Sajtófigyelő

Munkaügy

Világgazdaság

Hírkereső

Nagy erőkkel keresik az eltűnt, 30 kilogrammos pontyot
2020.02.25 11:19
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata kéri a segítségét a horgászoknak egy, korábban a Gyékényesi kavicsbánya-tavakból többször megfogott ponty jelenlegi élőhelyének maghatározásában.

Mérgező fásszárú növények a kertben
2020.02.25 03:43
Felelős gondolkodású kertészként a fásszárú növények kiválasztásakor kell a legkörültekintőbbnek lennünk, hiszen a kertünkbe telepített fák, cserjék évtizedekig meghatározhatják a kert funkcióját és arculatát.

Karrier

Pedagógusok Szakszervezete: kevés a 10 százalékos béremelés
2020.02.25 19:28 A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint ágazati szakmai pótléknak jó, béremelésnek kevés a 10 százalék, amit Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter előző nap bejelentett...

Véget ért a huzavona: megszületett a bérmegállapodás a BKK-nál
2020.02.25 15:26 Az elmúlt hónapok munkájának eredményeként 2020. február 21-én, pénteken mindkét fél számára megnyugtató elvi megállapodás született a 2020. évre érvényes BKV-s bérfejlesztési csomagra vonatkozóan. A mai plenáris ülésen a részletek egyeztetése után a munkavállalói és a munkáltatói oldal képviselői Karácsony Gergely főpolgármester, valamint Tüttő Kata és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesek jelenlétében aláírták az átlagosan 10 százalékos alapbérfejlesztésről szóló megállapodást...

facebook_36 youtube_36 twitter_36 indavideo_36 bloghu_36 linkedin_36 android_36 ios_36