Budapest: 2°
HUF/EUR: 329.07
szechenyi
A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának hivatalos honlapja

A munkaerőhiány kikényszeríti a béremelést

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának 2018. november 13-i ülésén Varga Mihály Pénzügyminiszter részvételével a testület a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról tárgyalt. Az ülésen mindhárom fél kiemelte, hogy sikeres volt a 2016-ban megkötött hatéves megállapodás, ezt támasztja alá a 2017-ben megvalósult, illetve 2018-ban is várható jelentős béremelkedés és gazdasági növekedés is.

Bővebben »


LIGA hírek"A munkavédelmi szabályok betartása nem jellemző"

a-munkavedelmi-szabalyok-betartasa-nem-jellemzo

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya a napokban tette közé jelentését, a munkavédelmi hatóság 2018. I-III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól.

Bővebben »


LIGA hírekDebreceni regionális képzés

debreceni-regionalis-kepzes-

2018. november 12-én és 13-án került sor a LIGA Szakszervezetek regionális tanfolyamára Debrecenben. A tanfolyam elsősorban a LIGA Szakszervezetek régiós szakszervezetei, illetve a nemrég megválasztott tisztségviselői számára a kollektív jogok és a tagszervezés kérdéseit, illetve a bértárgyalási tudnivalókat vette számba. 

Bővebben »


LIGA hírekA munkahelyi erőszak és zaklatás ellen

a-munkahelyi-eroszak-es-zaklatas-ellen

2018. november 8-án a LIGA Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Bizottsága a Friedrich Ebert Stiftung (FES) Budapesti Irodájának támogatásával szervezte meg a munkahelyi erőszakról és zaklatásról szóló rendezvényét, melyet Doszpolyné Dr Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke és Németh Edit a FES tudományos munkatársa nyitottak meg.

Bővebben »


LIGA hírekKedvezőbb percdíj

kedvezobb-percdij

2018. november 7-én Trembulyák Péter arról tájékoztatta a honlapunkat, hogy a LIGA Szakszervezetek és a Vodafone megújította flotta megállapodását, ezek alapján a LIGA tagok az eddigieknél kedvezőbb feltételekkel telefonálhatnak, és választhatnak a három új flotta csomag ajánlatból maguk és hozzátartozóik számára. 

Bővebben »


Nemzetközi hírekEGSZB vélemények

egszb-velemenyek

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság 2018. évi őszi ülésszakán több témáról fogadott el véleményt, így, többek között az Európai Munkaügyi Hatóságról, a szociális védelemhez való hozzáférésről, illetve munkavédelmi és fogyasztóvédelmi kérdésekről.

Bővebben »


LIGA hírekKöszönet

A LIGA Szakszervezetek Elnöksége ezúton fejezi ki köszönetét a béren kívüli juttatások tárgyában a tegnapi napon megtartott demonstráció támogatásáért valamint a kapcsolódó aláírásgyűjtésben való aktív részvételért.


EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK!


AkcióTüntetés a béren kívüli juttatások kedvezményeinek megszüntetése ellen

tuntetes-a-beren-kivuli-juttatasok-kedvezmenyeinek-megszuntetese-ellen

2018. november 6-án a szakszervezetek a cafeteria-elemek kedvezményes adózásának visszaállítását követelték a családok támogatása, a mobilitás ösztönzése és a munkaerőhiány kezelése érdekében Budapesten. Szilágyi József, a LIGA Szakszervezetek társelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a cafeteria-rendszer megváltoztatása, az egyes elemek kedvezményes adózásának eltörlése a dolgozóknak nettó jövedelemkiesést okoz.

Bővebben »


Szakértői cikkTársadalmi riport

tarsadalmi-riport

2018. november 6-án került bemutatásra a kétévente megjelenő Társadalmi riport legújabb kötete. A kötetsorozat első kiadványa 1990-ben jelent meg, célja, hogy olyan adatokat közöljön jól követhető formában és szöveges információkkal kísérve, amely segít megérteni az ország legfontosabb társadalmi összefüggéseit.

Bővebben »


LIGA hírekSajtóközlemény

A Magyar Idők honlapján 2018. november 5-én az alábbi téves információ jelent meg: „Palkovics Imre azt közölte, hogy a szakszervezetek sem ragaszkodnak a béren kívüli juttatási rendszer fenntartásához, megerősítette ezt lapunknak Mészáros Melinda, a Liga vezetője is.”

Bővebben »


LIGA hírekKözépfokú képzés

kozepfoku-kepzes

2018. november 5-én Takács Gábor munkajogi előadásával indult a LIGA Szakszervezetek középfokú képzése. Ez alkalommal 10 tagszervezet 19 szakszervezeti tisztségviselője kap a szakszervezeti ismeretekből keresztmetszetet három kétnapos alkalommal, Budapesten. 

Bővebben »


LIGA hírekSzámos béren kívüli juttatási elemhez ragaszkodik a LIGA

Habár a jelenlegi kafetéria-rendszer hosszabb távú, fokozatos átalakítását nem ellenzik a munkavállalói érdekképviseletek, mindamellett a juttatási rendszer bizonyos elemeinek megtartásához továbbra is ragaszkodnak – hangsúlyozta a Magyar Időknek Mészáros Melinda.

Bővebben »


LIGA hírekSzakszervezeti vezetőkkel tárgyalt Varga Mihály

szakszervezeti-vezetokkel-targyalt-varga-mihaly

2018. október 31-én Varga Mihály hivatalában fogadta dr. Mészáros Melindát, a LIGA Szakszervezetek elnökét és Palkovics Imrét, a Munkástanácsok elnökét.

Bővebben »

A LIGA a sajtóban

Rólunk írták »

Minimálbér felett alig emelkednének a bérek jövőre?

2018.11.16. mfor.hu
A munkaadók szerint sokba kerül nekik a parlament döntése a béren kívüli juttatásokról. A tárgyaláson közölt álláspontok szerint a munkavállalók 13-15, a munkaadók egy számjegyű minimálbér-emelést tartanak elfogadhatónak. Közös alap - és ezt megerősítette a tárgyalásokon a Liga Szakszervezet képviselője -, hogy a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó csökkentésére már jövő januárban sor kerüljön, szemben a kormány által lebegtetett júliussal.

Romániai szintű bérekért küzd a hazai munkaadói oldal

2018. 11.15. magyaridok.hu
Rendkívül alacsony, ötszázalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelésre tett javaslatot a munkaadói oldal a kedden kezdődött tárgyalásokon. A lapunknak nyilatkozó képviseletek szerint az ajánlat komolytalan, a vállalkozói oldal érvei felett pedig eljárt az idő.
Mészáros Melinda, a Liga elnöke kérdésünkre arra emlékeztetett: a munkaadói oldal már a 2016-os bérmegállapodás aláírását megelőzően is hasonló érveket hozott fel, holott egyértelműen bebizonyosodott, hogy az egyez¬ség rendkívül eredményes volt, és ezt a vállalati szféra képviselői sem vitatták. A júliusi járulékcsökkentés és a kafetéria kedvezményes adóztatásának eltörlése érthetően kisebb javaslatra ösztönzi a munkaadókat, de az idő elhaladt azon érvek felett, amelyek szerint a jelentős béremelés miatt csődbe mennének a vállalkozások vagy ne tudnák megadni a magasabb minimálbéreket.

Mészáros Melinda: Ragaszkodnak a szakszervezetek bizonyos juttatásokhoz

2018. 11.06. echotv.hu
Eredményesnek tartja a szakszervezetek keddi tüntetését a Liga Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda az ECHO TV Napi Aktuális című műsorában kifejtette: bár megrekedtek a tárgyalások a munkaadók, munkavállalók és a kormány között a béren kívüli juttatásokról, azonban vannak a cafeteriának olyan elemei, amelyek kivezethetők a rendszerből.

Sajtófigyelő

Munkaügy

Kiszivárgott: engedelmességre és túlórára kötelezik a közigazgatásban dolgozókat
2018.11.16 08:58
A nagy állami leépítés után törvénybe iktatnák a kormányzati tisztviselők túlmunkáját, és elvárás a szoros "engedelmességi kötelezettség" is - írja a Népszava. A kormány eltörli a mindössze két...

Brutális fizetések várják a dolgozókat az Amazon új központjaiban
2018.11.14 19:40
150 ezer dollár feletti éves fizetés is várhat az Amazon új központjaiban dolgozóira, ami mintegy két és félszerese az adott területek átlagkereseteinek. Ezek az állások persze vezetői vagy magas...

Világgazdaság

Hírkereső

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés
2018.11.16 12:45
A Budapesti Nagybani Piacon a 45. héten a belpiaci 70 mm-nél nagyobb átmérőjű barna héjú vöröshagymát kilogrammonként 158 forintért, a tavalyi azonos heti árának több mint kétszereséért, a 4070 mm átmérőjű lila héjút pedig 200 forintért értékesítették. A belpiaci dióbél 3450 forint/kilogramm ára 8 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos hetit.

Még a kormány is kiborult: 160 éve ez a csokik Ferrarija, most bezáratja a török tulajdonos
2018.11.16 11:56
A Toksöz hazaviszi a szinte nemzeti jelképnek számító csokik gyártását. A miniszterelnökhelyettes Luigi di Maio szerint az olasz miniszterelnök be fogja őket hívatni.

Karrier

Nincs mit szépíteni: ezért nem elég semmire a magyar emberek pénze
2018.11.16 16:50 Budapest a világ 64. legdrágább várása, ezzel a világon rendkívül olcsónak számit a magyar főváros (77-es listán) - derült ki egy nemzetközi összehasonlításból. Ennek ellenére az itt élők rendkívül keveset engedhetnek meg maguknak, olyannyira, hogy a vásárlóerő tekintetében mérjük össze a világ nagyvárosait, akkor európai részvevők közül csupán négy olyan induló van, ahol az ott élők még a budapestieknél is kevesebb terméket, illetve szolgáltatást tudnak megvásárolni saját pénzükből....

Több ezer diák bukta el a tandíjmentes helyet idén
2018.11.16 16:01 Nincsenek könnyű helyzetben a diákok....

facebook_36 youtube_36 twitter_36 indavideo_36 bloghu_36 linkedin_36 android_36 ios_36