Budapest: -1°
HUF/EUR: 324.89
szechenyi
A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának hivatalos honlapja

Ülést tartott a LIGA Szakszervezetek Elnöksége

2019. január 14-én tartotta évi első ülését a LIGA Szakszervezetek Elnöksége, amelyen jelentős érdekvédelmi témákat tárgyaltak meg, valamint a testület összehíva a LIGA Tanács ülését.

Bővebben »


Nemzetközi hírekAz EPSU főtitkára Magyarországon

az-epsu-fotitkara-magyarorszagon

Az EVDSZ-hez látogatott 2019. január 18-án Jan Willem Goudriaan az Európai Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (EPSU) főtitkára, hogy tájékozódjon a magyarországi eseményekről, és az eseményekkel kapcsolatos EVDSZ álláspontról. A találkozón részt vett Dr. Mészáros Melinda, a LIGA elnöke is.

Bővebben »


Nemzetközi hírekSzolidaritás

szolidaritas

2019. január 18-án támogató levelet küldött a magyar konföderációknak Grygorii Osovyi, az FPU (Ukrán Szakszervezetek Szövetsége) elnöke, aki egyben a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség alelnöke is.

Bővebben »


LIGA hírekMegállapodást írt alá a Contitech Fluid Automotive Hungaria Kft-nél működő Liga szakszervezet a "túlóra törvényről"

megallapodast-irt-ala-a-contitech-fluid-automotive-hungaria-kft-nel mukodo-liga-szakszervezet-a-tulora-torvenyrol

2019. január 18-án a makói székhelyű ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-nál mőködő ContiTech Dolgozók Független Szakszervezete megállapodást kötött a Munka törvénykönyve december 12-én elfogadott, a munkaidő szervezéssel és a munkaerő kölcsönzéssel minimális kölcsönzési díjával összefüggő ún. "túlóra törvénnyel" kapcsolatban.

Bővebben »


Szakértői cikkA 2019. évi adóváltozások

Azt sajnlattal vettük tudomásul, hogy idén a cafetéria rendszer gyökeresen átalakul, a legtöbb eddigi juttatás adómentessége vagy kedvezményes adóterhe megszűnik. De milyen további adóváltozásokra kell számítanunk?

Bővebben »


ÉrdekegyeztetésKétszámjegyű bérfejlesztést tart szükségesnek a KVKF munkavállalói oldala

Ülésezett a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) munkavállalói és munkáltatói oldala 2019. január 16-án. A szociális partnerek vállalták, hogy közösen kezdeményezik a kormányzatnál és a tulajdonosoknál a formális bértárgyalások megkezdését.

Bővebben »


Tagszervezeti hírekAz EVDSZ közleménye

az-evdsz-kozlemenye

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége 2019. január 15. napján Szövetségi Vezetőségi ülést tartott, melynek keretében – többek között – az alábbi döntéseket hozta.

Bővebben »


Szakértői cikkA cégek 70 százalékánál munkaügyi jogsértéseket találtak

a-cegek-70-szazalekanal-munkaugyi-jogserteseket-talaltak

2019. január 11-én felkerült a szervezet honlapjára a Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése a munkaügyi hatóság 2018. I-III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól.

Bővebben »


LIGA hírekGyász

gyasz

2019. január 10-én, életének 78. évében elhunyt Csákó Mihály, a LIGA Szakszervezetek ügyvivő testületének 1990-1993 között a nemzetközi kapcsolatokért felelős tagja.

Bővebben »


Szakértői cikkA munkaidőszervezés új szabályai a Munka Törvénykönyvében

a-munkaidoszervezes-uj-szabalyai-a-munka-torvenykonyveben

2019. január 1-től több ponton változtak (2018. évi CXVI. törvénnyel) a munkaidőre és pihenőidőre vonatkozó rendelkezések a Munka Törvénykönyvében. dr. Czuglerné dr. Ivány Judit írása abban ad segítséget, hogy hogyan értelmezzük és alkalmazzuk az új szabályokat.

Bővebben »


Szakértői cikkVáltozatlanul fontos a minimálbér szerepe

A LIGA Szakszervezetek – a tagsága érdekein is túlmutató – társadalmi feladatának tekinti a legrosszabb helyzetben lévő munkavállalók életszínvonalának javítását. Ennek legfontosabb eszköze a minimálbér növelése. A LIGA az elmúlt évtizedekben ezzel a felelősségtudattal vett részt a mindenkori országos bértárgyalásokon.

Bővebben »


Nemzetközi hírekLevelet írt Luca Visentini Orbán Viktornak

levelet-irt-luca-visentini-orban-viktornak

2019.január 9-én a magyar miniszterelnöknek írt levelet az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára, amelyben kifejti, az olcsó munkaerő és a szociális dömping nem a legjobb módja a beruházások megnyerésének, valamint felajánlja szervezete és személyes segítségét, hogy újrainduljanak a tárgyalások a szakszervezetek által kifogásolt témákban.

Bővebben »


LIGA hírek78 ezer LIGA tagkártya

78-ezer-liga-tagkartya

Balázs Norbert, a LIGA Szakszervezetek szolgáltatási koordinátora elmondja, már 78 ezer felett van már a működő LIGA tagkártyák száma, s bár ezt a számot árnyalja az évi néhány ezres fluktuáció, a LIGA Szakszervezetek tagjai pozitívan értékelik a kártyák nyújtotta lehetőségeket.

Bővebben »

A LIGA a sajtóban

Rólunk írták »

Mészáros Melinda: a sztrájk kérdésében a szakszervezetek sem egységesek

2019.01.23 Infostart
A Liga Szakszervezetek elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, az elmúlt időszakban előtérbe került túlóraszám-emelés csak egyike a vitás pontoknak. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke arról is beszélt, hogy egy esetleges sztrájk megszervezése a jelenlegi szigorú jogszabályi feltételek között nehéz feladat, mert a kötelező egyeztetési folyamat mellett a még elégséges szolgáltatásokban is meg kell állapodni.

Teljesen felülvizsgálná a Munka törvénykönyvét a Liga szakszervezetek elnöke

2019.01.23. Inforadio.hu
Teljesen felülvizsgálná a Munka törvénykönyvét a Liga szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az elmúlt időszakban előtérbe került túlóraszám emelés csak egy vitás pont a Munka Törvénykönyvében. Hozzátette: a Liga a vitás kérdésekben a tárgyalás híve. Ugyanakkor egy országos sztrájk szervezését a szakszervezetek a nézetkülönbségei mellett az is nehezíti, hogy jogszabályok pontosan meghatározzák a munkabeszüntetés előkészítésének lépéseit.

Központi sztrájkbizottság alakulhat akár már a hét végén

2019.01.15. nepszava.hu
Az öt nagy országos szakszervezeti tömörülésből három határozottan kiáll amellett, hogy a demonstrációkon túl akár sztrájkokkal is nyomatékot kell adni a dolgozók követeléseinek, a Liga Szakszervezetek hajlandó erről tárgyalni, míg a Munkástanácsok vezetői továbbra is távol maradnak a sztrájkelőkészítő bizottság üléseitől.

Sajtófigyelő

Munkaügy

Nagy a baj a tűzoltóságnál: lasszóval kell fogni a fiatalokat
2019.01.23 11:24
További béremelés lenne szükséges a tűzoltóságnál is, mivel egyre kevesebben választják ezt a pályát - mondta a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak. A...

Profi munka kell, hogy Magyarországra csábítsuk a dolgozókat
2019.01.23 05:45
Ha a lendületes béremelkedési folyamat komplexebb és magasabb hozzáadott értékű tevékenységekkel párosul, akkor bőven lehet még béremelési potenciál a gazdaságban - mondta a Portfolio-nak adott...

Világgazdaság

Hírkereső

Óriási bejelentés a Penny Markettől, több ezer embert érint a hír
2019.01.23 13:18
Az áruházlánc meglépi azt, amit tavaly is.

Durván viszik a hiteleket a magyarok
2019.01.23 10:49
A Világgazdaság szerdai száma szerint januárban több személyi kölcsönt folyósítottak a bankok, mint az azt megelőző, karácsony előtti hónapokban.

Karrier

Tovább folytatódik a bölcsődefejlesztés: a legkisebb települések sem maradnak ki
2019.01.23 19:01 A felsőfokú gyermekgondozók fizetése átlagban ötven százalékkal emelkedett....

Foghatják a fejüket a Penny dolgozói: náluk nincs akadálya a 400 túlórának
2019.01.23 18:05 Megállapodott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével....

facebook_36 youtube_36 twitter_36 indavideo_36 bloghu_36 linkedin_36 android_36 ios_36