Budapest: 4.08°
HUF/EUR: 326.53
szechenyi
Hírek » LIGA » Részletek

Vendéglátóipari bérek


A napokban jelent meg egy felmérés*, amely szerint a vendéglátóiparban kifejezetten jók a fizetések. A felmérés szerint az iparági dolgozók fele keres többet havonta nettó 300 ezer forintnál, 12 százalékuk pedig 500 ezer forintnál is többet havonta. Várnai Zsuzsannát, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet ügyvezető elnökét kérdeztük arról, valóban ilyen jó-e a helyzet.

- Mi is csodálkoztunk a cikk egy-egy megállapításán, és megpróbáltuk kitalálni, hogy milyen kört célzott meg a felmérés, mert nagyon magasak a számok. Az ágazat dolgozóinak 49 százaléka minimálbéren van bejelentve: innen kezdve nehezen lehet alátámasztani a közölt megállapításokat. Az el tudom képzelni, hogy a tanulmány szürke jövedelmeket is számításba vette, de akkor sem meggyőzőek a tanulmány állításai.

- Azt viszont már a Központi Statisztikai Hivatal állítja, hogy 2018-ban 10,2 százalékkal nőttek a jövedelmek az ágazatban.

- Ezzel egyet tudok érteni, ugyanakkor a fizetéseink még mindig a nemzetgazdasági átlag 65 százalékát érik csak el. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó keresete közfoglalkoztatottak nélkül számolva 341 600 forint volt. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén az átlag 211 984 forint. Tehát nőttek a fizetések, ugyanakkor a kereseti olló nem zárult össze.

Azért sem világos, milyen körben kutatták a béreket a kérdezők, mert a vendéglátáson belül például a közösségi étkezésben még az ágazati átlaghoz képest is alacsonyak a bérek. A szociális otthonokban, a gyárakban, vagy a büntetésvégrehajtási intézetekben főzők, kiszolgálók vannak a legrosszabb helyzetben .

- A tanulmány azt is megállapította, hogy 30 százalékos a bérszakadék a férfiak és a nők fizetése között, illetve a szakmákon belül is.

- Ez igaz lehet, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a férfiak vezetőállásban többet keresnek, mint a beosztotti státuszú nők. A séfek jól keresnek, a szállodák éttermeiben, és nagyon nehéz helyzetben vannak például a konyhások a szociális intézményekben.

Azt figyelembe kell venni, ami mára már ritkaság, hogy kiterjesztett ágazati kollektív szerződésünk van. Ugyanakkor bérkérdésben nem lehet az ágazatra egységes szabályozást alkotni, mert mind regionálisan, mind a gazdasági lehetőségek mentén nagyok a különbségek.

l-

*A felmérés az Eventrend Global megrendelésére készült, részletes megállapításai nyomon követhetők itt


Hozzászólások 0 hozzászólás


Szólj hozzá!

A számítógépednek az IP száma: 54.82.119.116 Név:

Hozzászólásokra vonatkozó szabályzatok »