A béremelés az összefogás eredménye lesz

Eredményre vezettek a tárgyalások, a BKV-nál működő szakszervezetek 2017. április 7-én felfüggesztették a sztrájkfenyegetést. Jáger István a LIGA Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége elnöke szerint a szakszervezetek közös fellépése nagymértékben segítette a kedvező ajánlatot.

 A béremelés az összefogás eredménye lesz

Pénteken Tarlós István főpolgármester nyilvánosságra hozta azt a béremelési ajánlatot, amelyet a Főváros és a menedzsment tett a sztrájkot bejelentő szakszervezeteknek. Az ajánlat 10 százalék általános és 5 százalékos differenciált béremelésről szól.


Jáger István elmondta, a LIGA Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége is tevékenyen közreműködött a megállapodás előkészítésében. Korábban, 30+5 százalék volt a szakszervezeti követelésük, ugyanúgy, mint a többi állami cégnél. Azonban a hozzájuk eljuttatott ajánlat szerint, amelyről a Jogi és Humánpolitikai Igazgatóság leveléből értesültek, a munkáltatói javaslat 2017. évre január 1-től visszamenően 10 %-os mértéknek megfelelő személyi alapbér növelést és 5 %-os bérfelzárkóztatásra vonatkozó béremelést (ezen belül az éves cafetéria keret emelését) tartalmaz. A szakszervezeti vezető kiemelte, ez az ajánlat 2017-re magasabb, mint az állami vállalatoknál megvalósított béremelés. Az 5 százalékos emelés gyakorlati megvalósításáról április 13-án kezdik meg a tárgyalásokat, mondta, és hozzátette, az öt százalékos részből kell a bérfelzárkóztatás mellett az esetleges cafetéria összegének az emelését is megoldani; ez lesz a jövő heti tárgyalásoknak kiemelt témája.


Információink szerint Tartós István a sajtótájékoztató során kiemelte, a 90 százalékot lefedő szakszervezetekkel szeretne megállapodni, akik dolgoztak a megállapodáson, és nem azokkal, akik „csak a tévében szerepelnek”. Úgy tudjuk, az a két szövetség, amely az elejétől fogva részt vett a tárgyalásokban, és amely maga is több szakszervezetet tömörít, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége. Ez utóbbi Szövetség tagszervezete a liga-tagszervezet a Metró Észak-déli Motorkocsivezetők Szakszervezete és a Független HÉV Szakszervezet. Nem a szövetség tagja, de annak sztrájkfelhívásához csatlakozott a LIGA Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége is, amelynek viszont a Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (FKDDSZ) tagja.


Arra a kérdésre, hogy megkönnyebbültek-e a munkavállalók a bejelentés után, Jáger István azt mondta, „Úgy érzem, hogy az összefogás eredményeként a szakszervezetek erre az évre kiharcolták a munkavállalóknak a tisztességes béremelést.”

Bekértem a három BKV-szakszervezet közül a két meghatározónak a vezetőjét és tegnap a vezérigazgató úr, a menedzsment, illetve a városvezetés elutasíthatatlannak tűnő ajánlatot tett - mondta Tarlós István főpolgármester, aki azzal indokolta a harmadik vezető kihagyását, hogy “bár mindenhol mindig ő nyilatkozik, csak a szervezeti dolgozók tíz százalékát képviseli”. A sztrájkfenyegetés letörését célzó ajánlatról annyi derült ki, hogy három évre bontja az emelést, az első évi pedig meghaladja azt, amit az állami cégeknél az első évben adni szoktak.


Tarlós szerint a város érdeke ellenére menne, ha elutasítanák az ajánlatot, amelyről azonban nem a szakszervezeti vezetők, hanem a tagság dönthet. Az emelés fedezete megvan: úgy izzadták ki, hogy a BKV és a főváros is többszörösen átcsoportosította a forrásait. A főpolgármester szerint hosszú távon nem tartható az, hogy vannak egyes és kettes számú köztisztviselők, közalkalmazottak és cégek.