Találatok: feketemunka

Többezer cég a feketefoglalkoztatók friss listáján

Többezer cég a feketefoglalkoztatók friss listáján

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók listáját. A júniusi összesítésű lajstromban 4659 név szerepel, gazdasági társaságok és magánszemélyek, akad köztük olyan, aki többször is felkerült. Gyakori a szállítmányozással, fuvarozással, kiskereskedelemmel (élelmiszer, ruházat), éttermi-mozgó vendéglátással és mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó cégek elmarasztalása.

A cégek hetven százaléka szabálysértő, többen dolgoznak feketén

A cégek hetven százaléka szabálysértő, többen dolgoznak feketén

Az elmúlt évben 16 761 munkáltatónál tartottak ellenőrzést a munkavédelmi felügyelőségek és 79,3 százalékuknál állapítottak meg különböző szabálytalanságokat. Bár elfogadhatatlanul magas ez az arány, mégis jobb a megelőző esztendő 82,8 százalékához képest. Munkaügyi ellenőrzésre 19 080 munkaadónál került sor, és 69 százalékuknál találtak jogsértést.

Csak látszatra csökkent a feketemunka mértéke

Csak látszatra csökkent a feketemunka mértéke

Csökkent a feltárt feketefoglalkoztatás az első félévben Magyarországon, derült ki az OMMF legutóbbi közleményéből. Sajnos azonban a hangsúly a "feltárt" szón van, hiszen az Állami Számvevőszék legfrissebb, a munkaügyi ellenőrzések hatékonyságáról készített jelentése szerint 2006−2010 között - egyetlen évtől eltekintve - folyamatosan gyengült az ellenőrzések hatékonysága.

Az ILO szabályozni kívánja a feketemunka világát

Az ILO szabályozni kívánja a feketemunka világát

2014. május 28. és június 12. között ülésezik a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) Genfben, ahol a LIGA Szakszervezeteket a LIGA jogi szakértője képviseli. Az ILO az ENSZ szakosított, munkaügyi szerve, amelynek a nemzetközi standardok lefektetésében kiemelt szerepe van. Nagyon fontos ebben a munkában részt vennünk, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen nemzetközi normák védik a munkavállalók jogait, illetve milyen jogérvényesítési eszközök állnak a munkavállalók rendelkezésére.