A vasárnapi munkavégzés kompenzációja a VKF előtt

A ma reggeli ülésen a szociális partnerek egyeztetést folytattak a kiskereskedelmi szektorban folyó vasárnapi munkavégzés kompenzációjáról. Emlékezetes, a LIGA Szakszervezetek nyitó javaslata az volt a kötelező vasárnapi zárvatartás bejelentésekor, hogy ahelyett fel kell emelni a vasárnapi pótlékot, növelni kell a kötelező vasárnapi szabadnapok számát, és vasárnap önkéntessé kell tenni a munkavégzést.

A vasárnapi munkavégzés kompenzációja a VKF előtt

Az Országgyűlés végül ezt a javaslatcsomagot nem vette figyelembe, hanem gyakorlatilag társadalmi párbeszéd nélkül, kötelezően elrendelte a kiskereskedelemben az üzlethelyiségek vasárnapi bezárását. A törvény idén március 15-én lép hatályba, a szakmai szervezetek egybehangzó véleménye szerint tömeges elbocsátásokat és keresetcsökkenést hozva magával.

A Kormány úgy tűnik most mégis - félig - meghallgatta a LIGA Szakszervezetek javaslatát - amellyel többek között a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége is egyetértett - és most szeretné azt az Országgyűlés elé terjeszteni.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának monitoring bizottsági ülésén a szakszervezetek elmondták, hogy jelen formájában a javaslat erősen diszkriminatív, hiszen kifejezetten csak a kiskereskedelemben foglalkoztatottaknak kedvez, miközben a vasárnap munkát végzők többsége több más szektorban dolgozik (rendvédelem, energiaipar, szolgáltatási szektor, közlekedés, egészségügy, stb.). Mindezzel együtt a szakszervezetek nem kívánják elvenni a lehetőséget egyetlen munkavállalói csoporttól sem a keresetnövelésre, ugyanakkor ezt az intézkedést egy első lépésnek tekintik a helyes irányba.

A törvénymódosítást várhatóan jövő héten terjesztik a parlament elé.