A hangzatos jelszavak mögött

A Kulturális Dolgozók Független Szakszervezete támogatja a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete 2020. január 22-i demonstrációját - ám véleménye szerint a szervezők félreérthető jelszavakat fogalmaztak meg.

A hangzatos jelszavak mögött

Először is muszáj leszögezni, hogy a Kulturális Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) folyamatosan küzd és küzdött a kulturális dolgozók bérhelyzetének javításáért. Az is egyértelmű, hogy hangnemünk nem azonos a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) stílusával.

A kultúra napjára a KKDSZ által sajtóban megjelent hívó mondatok, miszerint:

  • Ágazat minimálbéren
  • A kultúra értékei romokban, a bérünk alatta…
  • 2008 óta nem volt kormányzati béremelés az ágazatunkban

...sajnos nagyon félrevezetőek, ezekkel a felhívásokkal nem egyezik a véleményünk.

Azt írják, hogy az egész ágazat bérminimumon van, pedig már 2017 óta a mai napig kapjuk a kulturális pótlékot, aminek kidolgozásához a mi ötleteinket is figyelembe vették és jövőre nézve a kulturális életpálya alapja is lehetne. Az igaz, hogy a pótlék azóta nem emelkedett, pedig még akkor erre személyes ígéretet is kaptam. Az is igaz, hogy egyre több dolgozó a bértábla szerint belekerül a bérminimumba is, de erre jár plusz a kulturális pótlék. A bérminimum emelését ettől függetlenül egy fontos és kikerülhetetlen lépésnek tartjuk. Ezért mondjuk azt, hogy a bérfejlesztéssel természetesen egyetértünk, sőt szükségesnek tartjuk, de a félreérthető jelszavakkal nem értünk egyet.

Mi 2018-ban elkészítettünk egy bérrendezési tervet, amivel a kulturális pótlék növelését szeretnénk elérni, végzettség, munkában eltöltött évek száma alapján, sokkal határozottabb, igazságosabb különbségtétellel. Ez egy kulturális életpályának megfelelő tervezet, ami a minimálbér emelését százalékos arányban folyamatosan követné. Ezt még 2018. év elején megküldtük az illetékes törvényhozóknak.

A KDFSZ álláspontja, amit a facebook oldalunkon ki is tettünk, a következő: 


"A KDFSZ évek óta szorgalmazza, hogy a munkában eltöltött évek és a végzettség szerinti tisztességes különbségtételt magában foglaló bérrendezés végre megtörténjen az ágazatunkban is! Elismerjük, hogy a bérminimumok rendezése volt a legfontosabb, de most már itt az ideje az igazságos különbségtételnek! Bérjavaslatunk évek óta a törvényhozók előtt hever, ezért, ha nem is értünk teljesen egyet a KKDSZ felhívásával, támogatjuk a célt.

Aki a bérrendezéssel egyetért, megjelenésével támogassa a KKDSZ demonstrációját!"

A kulturális ágazatban dolgozók nagyon várják, hogy a bérhelyzetük rendeződjön, és végre tisztességes a munkájuknak megfelelő megbecsülést kapjanak.

Nyíri Ákos, elnök, KDFSZ