Tessék vigyázni, a bérek záródnak!

Nincs megegyezés közösségi közlekedési vállalatoknál a 2020.évi béremelésekről - Jáger Istvánt, a LIGA Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége elnökét kérdeztük a BKV bértárgyalásairól.

Tessék vigyázni, a bérek záródnak!

- Hol állnak a tárgyalások a Budapesti Közlekedési Vállalat és a szakszervezetek között?

- A munkáltató 6 + 2 százalékos béremelést ajánlott, megnevezte azt a bértömeget, amelyet erre fordítna - nem akarok számokat mondani -, de ez jelentős különbséget mutat a szakszervezetek követelésével szemben. Közel kétszer ennyi a szakszervezeti igény - mind bértömegben, mind az emelés százalékát tekintve.

- Pedig a munkáltató ajánlata tavaly is 8 százalék volt.

- A béremelés tavaly sem volt elég, és az infláció tavalyhoz képest megnőtt, mára közel 4 százalék. A GDP is növekedett. A BKV tavalyi is, és az idén is az országos VKF megállapodásból indul ki - bár az a minimálbérről és a garantált bérminimumról szól - de tudjuk, hogy a LIGA Szakszervezetek még az elmúlt évben kezdeményezte annak újratárgyalását.

- Mennyire jellemző az elvándorlás?

- A járművezetői soron a munkaerő megtartása éves szinten megtörtént, de a speciális tudást igénylő fizikai szakmákban és a mérnöki munkakörökben továbbra is jelentős az elvándorlás. Ebben a szektorban működő külső vállaltok csábítják el a képzett munkaerő jelentős részét. A BKV-től megrendelt teljesítményhez (például metrópótlás) van elég járművezetőnk, ugyanakkor óriási gondolt jelent a több tíz éve itt dolgozók megtartása és bérének rendezése. Mindez alátámasztja a 15 százalékos követelésünket.

- Mennyire voltak hatékonyak a tavalyi kollektív szerződésről szóló tárgyalások?

- A tavalyi év nagy eredménye, hogy a menedzsment a szakszervezetekkel való tárgyalások után a kollektív szerződésben történő juttatások mértékét kibővítette, munkakörülményeket a BKV vagy és a munkavállalók megtartására vonatkozó intézkedéseket vezetett be, például a vidéki munkaerő lakhatását megoldotta.

Ugyanakkor van egy hatályos megállapodásunk, egy 3 éves megállapodás, amely szerint a különböző foglalkozásokra megállapított bérsávok átlagához képest a bérsávok minimuma és maximuma egyaránt csak 20 százalékos eltérést mutathat. Tavaly ezek az értékek 23 százalékosak voltak, amelyek kiigazításának 2020-ra a megállapodásunk utolsó évére át kellene térnie a 20-20 százalékra.

- Tehát a béremelési ajánlatnak ezeket az összegeket is tartalmaznia kellene…

- A bérfejlesztési ajánlatban az is probléma, hogy nincs annyi forrás, hogy a BKV a saját maga által vállalat feltéteket biztosítani tudja! Így a menedzsment által megjelölt 6+2 százalékos béremelési ajánlat a szakszerveztetek részére nem elfogadható, mivel a BKV bértarifa rendszerében ez a százalék nem tud így megjelenni! A mi számításunk szerint az ajánlat a bérsávok alját nem 6 százalékkal, csupán csak 5.7 százalékkal emeli meg, így a sáv teteje és a sávközép is lejjebb csúszik.

- Tehát legalább 10 százalékos béremelésre lenne szükség?

A BKV legalább 10 százalékos sáv-átlagszint emelése a szakszervezetek szerint első lépésként rendezhetné a jövedelmeket, és ehhez kellene még extrapénz a senioritás elismerésére (hogy a tapasztalt dolgozókat megtarthassa a cég), illetve szükségesek még források a speciális munkakörök megtartó erejének növeléséhez.

- Más közösségi közlekedési vállalatok esetében is megrekedni látszanak a tárgyalások...

- A szakszervezetek bérkövetelései és a munkáltatók bérajánlásai között nagy a különbség valamennyi önkormányzati cégnél. A Debreceni Közlekedési Vállalatnál például a szakszervezetek valamennyi állomány-csoportra egységes, 15 százalékos bér kérnek. A munkáltató viszont az állománycsoportok között különbséget tesz a bérajánlásban, amelyet a szakszervezetek, a munkaerő megtartása okán, nem fogadnak el. De Szegeden és Pécsett is hasonló a helyzet az önkormányzati tulajdonú közlekedési cégeknél. Most fordulnak célegyenesbe a tárgyalások mindenhol, a héten várhatóak újabb tárgyalási fordulók.

l-