Bérmegállapodás a Debreceni Közlekedési Vállalatnál

2020. február 17-én aláírásra került a bérmegállapodás a Debreceni Közlekedési Vállalatnál. A megállapodás szerint a szellemi munkavállalók 8 százalékos emelést, a fizikai állomány 10 százalékos emelést és a járművezetői állomány 12 százalékos emelést kap 2020. január elsejétől.

Bérmegállapodás a Debreceni Közlekedési Vállalatnál

A Debreceni Közlekedési Vállalaton belül négy szakszervezet működik, belőlük három kollektív szerződés aláíró. Nem szakmák szerint tagolódnak, autóbuszvezető, műszakosok, alkalmazottak vegyesen tagjai a szakszervezeteknek.Ahogy a LIGA Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége elnöke, Jáges István elmondja, a szakszervezeti egyezetések után a négy szakszervezet közül a három kollektív szerződés aláíró szakszervezet szignózta azt a követeléscsomagot, amelyet a vezérigazgatónak elküldtek. Sajnos, a negyedik, nem ksz-aláíró szervezet nem vállalta fel a konfliktushelyzetet, és nem is írta alá az előzetesen már szóban elfogadott megállapodást.

A tárgyalások során - nem kis részben a szakszervezetek közös fellépésének köszönhetően - a munkáltató elmozdult az eredeti ajánlatától. Ebben fontos elem volt, hogy a kollektív szerződést aláíró szakszervezetek között megszületett az összhang.

Jáger István így folytatja: - Külön kiemelném Harsányi Attilát, a Debreceni Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete elnökét, aki a tárgyalások során azt képviselte, hogy a vállalaton belüli bérkülönbségeket minél rövidebb idő alatt szüntessük meg, valamint, hogy a fizikai munkavállalók bérfejlesztésekor az idősebb, nagyobb szakmai gyakorlattal rendelkező munkavállalók magasabb elismerésben részesüljenek.

Nagyon sokat köszönhet a megállapodás Haller Gyulának is, az Autóbuszvezetők Független Szakszervezetének elnökének, aki a tagsága általi felhatalmazást mindig határozottan képviselte a szakszervezeti egyezetések ideje alatt, ugyanakkor kompromisszumra is hajlandó volt, annak érdekében, hogy a közös szakszervezetei álláspont megszülessen. Végül hadd emeljem ki Németh Zoltánt is, a Debreceni Közlekedési Vállalat Forgalmi Munkavállalók Független Szakszervezete elnökét, aki folyamatosan képviselte a senioritás szempontjait és folyamatosan tudott egyeztetni a tagsággal a bérkövetelés mértékéről, illetve annak a tárgyalások során változó belső felosztási elveiről. Ő is, akár a kollégák, sok energiát fektetett abba, hogy az elnökség tagjaival közös álláspont alakuljon ki, és ezt a munkáltató felé tudjuk közvetíteni.

- A szakszervezetek induló bérkövetelése az volt a Debreceni Közlekedési Vállalatnál, hogy a munkáltató valamennyi állomány-csoportra egységes, 15 százalékos béremelést biztosítson. A munkáltató viszont az állománycsoportok között különbséget kívánt tenni. Azzal érvelt, hogy így hatékonyabban tudja megtartani a munkavállalókat, mert bizonyos szakmákban egyre nő a létszámhiány.

A szakszervezetek belátták, hogy a vállat által kötelezettségként rárótt szolgáltatás színvonalához az árnyaltabb bérfejlesztés szükséges. Nagyon nagy viták voltak. Ugyanakkor a tárgyalások során kiderült, hogy a munkáltató ajánlat a bérkategóriák rendezésével együtt jár. A szakszervezetek következetesek, egységesek voltak a bértárgyalás kezdetétől, mert átlátták, a közös álláspont sikeres lehet. Azt is átlátták, hogy hosszú távú érdekeiket szolgálja a bérkategóriák rendezése, ezért azt javasolták a tagságnak, hogy az előzetes megállapodást fogadják el.

Végül meg szeretném köszönni kollégámnak, dr. Trembulyák Péternek, aki a kollektív szerződéssel kapcsolatos egyeztetést intézte, de azt is el kell mondanom, hogy korábban a LIGA Szakszervezetek elnöke, dr. Mészáros Melinda is talált arra alkalmat, hogy elkísérjen a vezérigazgatóval és a humán vezérigazgató helyettessel történt egyeztetésre. Mindez segített felerősíteni a helyi kollektíva hangát, és hozzásegített minket egy jó megállapodáshoz.

-l