15 százalékos béremelést lát szükségesnek a LIGA Szakszervezetek

A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának összehívását sürgeti a LIGA Szakszervezetek. A szövetség elnöke az InfoRádió 2020. február 18-i műsorában azt mondta: a közszolgáltatásban dolgozók fizetése jelentősen elmarad a nemzetgazdasági átlagkeresettől, ezért 15 százalékos béremelésre van szükség a szektorban.

Az állami tulajdonú gazdasági társaságok, a lakossági közszolgáltatást nyújtó társaságok esetében, így a postai-, a víziközmű ágazat illetve a lakossági szolgáltatást közlekedés területén nyújtó, kötöttpályás, valamint a Volán-társaságok esetében nem történt a 2020-as évre vonatkozóan még bérmegállapodás. Ezért a Liga Szakszervezetek nem titkolt célja, ha lehetséges, hogy több évre szóló megállapodást kössenek az említett területeken, miközben egy legalább két számjegyű bérfejlesztéssel lennének elégedettek a 2020-as évre vonatkozóan.

Mészáros Melinda elnök az InfoRádiónak közölte, a társaságoknál megjelenő bérkövetelésről egyelőre nem sikerült tárgyalniuk, ugyanakkor lát esélyt az egyeztetésre az elkövetkezendő napokban az érintett szakszervezetekkel történő közös fellépésről.

A víziközmű ágazatban az önkormányzati tulajdonban lévő társaságok bérfejlesztéseiről is egyeztetnének - tette hozzá Mészáros Melinda, megjegyezve: számos önkormányzati tulajdonú társaságnál kollektív munkaügyi vita kezdeményezésére már sor került az elmaradt bérfejlesztések miatt.

A Liga Szakszervezetek elnök azt is bejelentette, valamennyi közszolgáltató vállalat esetében 15 százalékos bérfejlesztési igényt támasztanak a munkáltatókkal szemben. Természetesen az egyes társaságok egyéni teljesítőképessége jelentősen eltérő, azonban nagyon komoly állami bevakozás lenne szükséges, ahogyan a korábbi évek bérmegállapodásai során is sor került - hangsúlyozta.

Mindeközben a Liga jelentős munkaerőhiánnyal számol a közszolgáltató vállalatoknál, a nemzetközi átlagkeresethez viszonyítva egy nagyon jelentős bérelmaradás is tapasztalható szerintük. Az egyes társaságok vonatkozásában a munkaerőhiány nagyon eltérő, ugyanakkor jellemzően a szakképzett, speciális tudással rendelkező munkavállalók iránt magasabb az igény, de például a posta területén a képzetlen munkavállalók iránt is számottevő igény mutatkozik.
Mészáros Melinda arra is kitért, hogy a kormányzati képviselőkkel történő egyeztetésnek még nincs időpontja, de a csütörtöki napon a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórum munkavállalói oldalán érintett szakszervezetek és konföderációk már folytatnak egyeztetést, ahol a tervek szerint megállapodás születhet arról, hogy milyen egységes fellépéssel tudják rákényszeríteni a partnereiket, hogy értemben tudjanak egyeztetni a további bérfejlesztésekről.

inforadio.hu