Bezárt szállodák

Ha elengedték a társadalombiztosítási járulékot a munkáltatók részére, akkor próbáljanak meg egyezségre jutni, hogyan lehet a dolgozókat megtartani! – mondja dr. Várnai Zsuzsanna, aki szerint a vendéglátás és szállodaiparban dolgozók helyzete azonnali kormányzati beavatkozást igényel.

Valószínűleg március 22-től bezárja szállodáit a Hunguest Hotels, de nem csak ez a szálloda csukja be kapuit, a Lővér vagy a Gundel már bezárt – sorolja Várnai Zsuzsanna, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet elnöke. Több szállodában emeleteket zártak le, és mivel nem lehet a fürdőket használni, a gyógyszállók működése is veszélybe került.

A munkáltatók próbálják kiadni a szabadnapokat, ha lejár valakinek a szerződése, nem hosszabbítják meg és elbocsájtásokon gondolkodnak. Egyelőre csak töprengenek ezen - azért is, mert a kiterjesztett ágazati szerződés szerint ebben az ágazatban a munkavállalóknak több végkielégítés jár, mint a törvényben szabályozott.

A megjelent a kormányrendelet csak kis mértékben segít a helyzeten, teszi hozzá a szakszervezeti elnök, hiszen a munkabéreket továbbra is fizetni kell, még ha a közterhektől mentesül is a munkáltató.

A járvány utáni ágazati kilátásokra vonatkozó kérdésre elmondja, szakszervezetként komoly válságra készülnek, mert az elbocsátások után, ha a nyár végére visszaáll az idegenforgalom, akkor a volt, kilépett tagoknak nem az lesz az első, hogy visszalépnek a szakszervezetbe. Ma minden kis összeg számít, hangsúlyozza, a munkavállalóink döntő része a minimálbér fölött keres.

„Eljuttattuk javaslatainkat a kormányzatnak” - tájékoztat Várnai Zsuzsanna – „kértük, hogy aki karanténba kerül, annak az első naptól járjon táppénz – ehhez nem kell külön intézkedés, a táppénzes lap 7. kódja a közegészségügyi okból adott táppénz.”

„Kezdeményeztük, hogy a bölcsődék óvodák, általános iskolák bezárása miatt a szülő állásidőre legyen jogosult. Továbbá azon munkavállalók részére is, akiket nem tudnak a szállodákban foglalkoztatni, állásidő járjon, és a munkáltató kötelessége legyen, hogy számukra szakmai, nyelvi és munkavédelmi képzést tartson. Továbbá praktikus kéréseink is voltak, amelyeket a konföderációk is megfogalmaztak, például a SZÉP kártyák felhasználási ideje legyen hosszabb, a különböző közgyűlések, mérlegek, beszámolók szervezésének, illetve leadásának ideje is hosszabbodjon meg. Szeretnénk továbbá, ha a felszolgálási díj adója, a korábbi 15 százalékos szintre állna vissza, a jelenlegi 18,5 százalék helyett.”

Dr. Várnai Zsuzsanna szerint kétségbeejtő a helyzet; 400 ezer ember dolgozik eddig az ágazatban, zömmel olyanok, akiknek nincsenek tartalékaik. Az ő megélhetésük a munkáltatók felelőssége is, mert, mint mondja, ha elengedték a tb járulékot a munkáltatók részére, akkor próbáljanak házon belül egyezségre jutni, hogyan lehet a dolgozókat megtartani.


k.l