LKDSZ: akár 17,3 százalékos béremelés

Kiváló bérmegállapodást tudhatnak maguk mögött az elektronikus és pneumatikus alkatrészeket gyártó Festo AM Kft. munkavállalói. Kósa János, a Logisztikai és Könnyűipari Dolgozók Szakszervezete tisztségviselője szerint a siker egyik fontos tényezője, hogy a fizikai dolgozók fele szakszervezeti tag.

Dr. Trembulyák Péter, a szakszervezet elnöke úgy vélekedik, a megállapodás Budapest egyik legjobb bérmegállapodása a 2020. évre, mivel a fizikai állománynak 12,4 - 17,3 százalék közötti bérfejlesztést jelent, amelyből a munkáltató csak 6 százalékot differenciálhat.

Kósa János hozzátette, hosszan elhúzódó, de mindkét fél részéről korrekt és konstruktív tárgyalássorozaton vannak túl a felek, amelynek a végén sikerült mindenki számára előnyös megállapodást kötni. Komoly sikerként értékeli, hogy az országos szinten is egyedülálló törzsgárda juttatást sikerült megvédeni. Ennek az a lényege, hogy öt év után, a tízedik évig, minden évben félhavi, tíztől tizenöt évig egyhavi, azután másfélhavi alapbért fizet ki a munkáltató az októberi bérrel, amely összeg a kollégáknak nagy segítség a karácsonyi bevásárláshoz.

A megállapodásban sikerült a cafetéria juttatásokat is megőrizni, ennek összege évenként 420 ezer forint. A szakszervezet sikerként könyveli el azt is, hogy a szellemi besorolású, de fizikai munkakörben dolgozó kollégák bérét a fizikaiakkal azonos mértékben emelte a munkáltató.

Arra a kérdésre, vajon minek köszönhető ez a siker, Kósa János azt válaszolja, hogy a tárgyalásokon komoly szerepet játszott az a tény, hogy a közel nyolcszáz fizikai dolgozó több mint ötven százaléka szakszervezeti tag lett az elmúlt négy évben. Továbbá a sikernek vannak személyes tényezői is. „Büszke vagyok rá, hogy Trembulyák Péter barátommal a semmiből hoztunk létre egy dinamikusan fejlődő szervezetet, mely egy olyan vállalatnál tud komoly sikereket elérni, amely már harminc éve működik Magyarországon és eddig kizárólag az üzemi tanácsot ismerte, mint érdekképviseleti szervet.”
Kósa János nem tagadja, a siker további tényezője, hogy a cég vezetése partnerként tekint a szakszervezetekre, amelynek köszönhetően az elmúlt négy évben nem volt komolyabb vita a menedzsmenttel folytatott tárgyalásokon.

„Végül de nem utolsó sorban, köszönjük a konföderáció támogatását, ami nélkül mindez nem jöhetett volna létre!”

-l