A kisvállalkozások létszámot csökkentenek

Egyelőre nem tapasztalhatók tömeges elbocsátások a koronavírussal összefüggésben, viszont megkezdődtek a kisebb leépítések – erről Mészáros Melinda, a Liga elnöke arról beszélt a Világgazdaság 2020. március 23-i lapszámában.

Mészáros Melinda elmondta, hogy a turizmus területén, valamint az autóipari beszállítók körében is megfigyelhető a kölcsönzött munkaerő elbocsátása és a jellemzően külföldi dolgozóknál alkalmazott időszakos foglalkoztatás megszüntetése. Példaként említette, hogy a járműipari cégek leállása miatt a háttérben dolgozó, logisztikai feladatokat ellátó alvállalkozóknál a tiszántúli régióból és a Közép-Dunántúlonról már hazaküldték az ukrán és a szerb munkavállalókat.

A vendéglátásban egyelőre jellemzően a kisebb vállalkozások kényszerülnek leépítésekre. Mészáros Melinda reményét fejezte ki, hogy a kormány által bejelentett járulékcsökkentés hatására, amely mind a foglalkoztatókat, mind a foglalkoztatottakat érinti, ezekkel a lépésekkel fokozatosan leállnak, vagy jelentősen csökkentik őket.

„A törzsmunkavállalók körében a közép- és nagyvállalati szektorban nincs szó létszámcsökkentésről” – hangsúlyozta. A Liga elnöke ugyanakkor hozzátette, hogy tudomása szerint a mikro- és kisvállalkozások esetében beindult az állomány lefaragása, az ország északi megyéiben egyre nagyobb az álláskeresők száma. Azt is valószínűsítette, hogy a kereskedelem és a szolgáltatás egyes területei szintén megérzik majd a változásokat. Ez alól az élelmiszer-kereskedelem kivétel lehet. Kitért arra is, hogy a bérfejlesztés és a bérfelzárkóztatás is lelassul a következő időszakban.

Beszámolt olyan autóipari cégről, amely a béren kívüli juttatásokat már áprilistól kivezette volna. Itt az az alku született, hogy a megszüntetett cafeteria összegét tíz nap szabadságra válthatják át a munkatársak.

A közép- és a nagyvállalatok egyelőre nem csökkentik a törzsmunkavállalók körét, a mikro- és kisvállalkozások esetében viszont már elkezdődött a létszám fokozatos lefaragása.

(A teljes cikk a vilaggazdasag.hu-n olvasható)