A szakszervezet dolga az érdekvédelem

2020.április 22-én megnyitottak három szerb határszakaszt az ingázó munkavállalóknak. Nyisztor Margaréta az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete elnöke és a LIGA Szakszervezetek is tevékenyen segítette, hogy az ingázók keresete újra biztosított legyen.

Az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete elnöke elmonta, a szerb határon átjáró szakszervezeti tagjaik számára március közepén lezárult a határ, így a megélhetésük veszélybe került. Az otthonrekedtek először Facebook csoportot alakítottak, és itt próbáltak azon tanakodni, mi lenne a megoldás.

Nyisztor Margaréta hozzátette, a csoport tagjai ismerték egymást, a tagok az Unilevernél, a Knorrnál, a Sole- Miso-nál, vagy a Picknél dolgoztak. Magánemberként rábeszélte őket, hogy alulról jövő kezdeményezésként indítsanak el egy magyar és szerb nyelvű petíciót, hogy a élelmezésipari munkavállalók számára lehetővé váljon a munkavállalás.

Az aláírok olyan, kizárólag az ingázó munkavállalókra érvényes egyezményt sürgettek, amilyet Magyarország megkötött a szlovák, a román, az osztrák és a horvát kormánnyal arról, hogy a határ 30 kilométeres körzetéből akadálytalanul járhatnak át dolgozni egyik országból a másikba. Ezzel párhuzamosan élénk lobbitevékenység is indult a kérdésben, a LIGA Szakszervetek is tárgyalt a kérdésben az illetékesekkel, illetve a munkáltatók is lobbiztak, hogy segítsék megoldani a helyzetet.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium is sürgette a Szerb hatóságokkal a helyzet rendezését, és a külön egyezmény megkötését – és a kérés meghallgatásra talált. Ennek eredményeként április 22-én megnyílt a határ az ingázó munkavállalók számára.

A szakszervezeti vezető sikerként értékelte az eseményt, ugyanakkor hozzátette, a Szerbiai kijárási tilalom (18 óra és 5 óra között) nem illeszkedik a dolgozók munkarendjével. További probléma, hogy egyelőre nem világos, hogyan értelmezik az élelmiszeripari cégeknél a karantén szabályokat, illetve a szerb oldalon hogyan tartják be a határátlépők két hetes kötelező karanténszabályát.

Az élelmiszeripari cégek jól felfogott érdeke a gyakorlott munkaerő megtartása, ezért felmerült, hogy szállást biztosítanak a munkaerőnek, erről azonban a tárgyalások még csak elkezdődtek.

Nyisztor Margaréta hozzátette, bár az elmúlt hónap küzdelmei nem nevezhetők hagyományos szakszervezeti munkának, de a szakszervezet dolga a munkavállalók érdekvédelme. Úgy látszik, ezt a munkavállalók is értékelték, hiszen az utóbbi hónapban jelentős taglétszámbővülést tudhat magáénak az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete.

k.l.