Az időbankos megoldás

A sajtóban 2020. április 22-én megjelent hírek szerint a Continental cég két telephelyén több száz fős létszámleépítést kezdeményez a munkáltató. Balázs Norbert, a ContiTech Dolgozók Független Szakszervezete elnöke szerint Vácott nem várható tömeges létszámleépítés.

A Napi.hu a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége értesülései alapján azt közölte, több száz fős létszámleépítést kezdeményeznek a Continental makói és váci telephelyén, a Hankook rácalmási üzemében pedig szakaszosan, hónapról hónapra küldenek el százas nagyságrendben munkavállalókat. A szakszervezet szerint a szóban forgó Continental-cégnél, a ContiTechnél nem bíznak a kormányzat bérátvállalási csomagjában, ezért a hétfőn belengetett módosítások ellenére sem tartanak igényt a támogatási forrásokra.

Balázs Norbert, a ContiTech Dolgozók Független Szakszervezete elnöke a hírt úgy pontosította, hogy az abban foglalt állítások döntően a ContiTech Makói telephelyére vonatkoznak. A szakszervezeti vezető határozottan kijelentette, hogy a cég váci telephelyén nem várható - jelenlegi egyeztetések alapján - 20 százalékos fizetéscsökkentés, illetve Vácott nincs szó több száz fős elbocsátásokról sem.

Balázs Norbert hozzátette, a váci telephelyen április 16-án - azután, hogy a munkáltató felkészítette a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekkel, eszközökkel és szabályzatokkal a telephelyet - csökkentett létszámmal elindult a gyártás. Jelenleg folynak az egyeztetések és tárgyalások a váci telephelyen alkalmazandó intézkedésekről.

Hozzátette, a munkavállalók egyfajta „időbankba" teszik a munkával nem töltött napokat, és ezt később használhatja fel a vállalat. Vagyis a kormányrendelet alapján a munkáltató élt azzal a lehetőséggel, hogy 2021. december 31-ig egyoldalúan meghosszabbítsa a munkaidőkeretet. Ugyanakkor konkrét más megállapodás nem született a munkavégzéshez kapcsolódó kérdésekről.

2020. április 23-án a Continental sajtóközleményt jelentetett meg, amelyben cáfolta, hogy ne tartana igényt a kormány bértámogatási csomagjára. Úgy cég úgy fogalmazott, "a kormányrendelet április 22- én véglegesített utolsó változata már érdemi előrelépést jelent vállalatainknak a munkahelyek megőrzésében".