Megmaradnak a munkahelyek a Mercedes gyárban

2020. április 28-tól fokozatosan indítja újra termelését a Mercedes gyár. Annak a megállapodásnak alapján, amelyet a társszakszervezettel és munkáltatóval között a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, megmaradnak a munkahelyek is.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete az elmúlt időszakban több alkalommal is egyeztetett a kecskeméti Mercedes gyár vezetésével a kialakult járványügyi vészhelyzet miatt a munkahelyek megőrzéséről, a jövőbeni foglalkoztatás biztosításáról, valamint a termelés mielőbbi biztonságos újraindításáról.

A helyzet kezelésére megállapodás jött létre a szakszervezetek és a vállalat vezetése között, így megmaradnak a munkahelyek, a május végétől életbe lépő, és várhatóan év végéig tartó kétműszakos munkarendben is.

A megállapodás alapján: az úgynevezett Vakáció-juttatás eredeti teljes összegéből kifizetésre kerül a fizetési osztályonként meghatározott, csökkentett összegű juttatás. (Ez egyszeri csökkenése a juttatásnak, így a 2 műszakos foglalkoztatás ellenére, az alapbér változatlanul kifizetésre kerül.)

Április hónapra a jelenléti bónusz nem kerül kifizetésre, így ezzel, és a részlegesen kifizetett vakáció-juttatással kompenzálódik az elmúlt hónapban felhalmozott egyhavi mínusz munkaórák száma.

Egy nemrég megjelent kormányrendelet szerint a munkáltató akár egyoldalúan - kollektív szerződés módosítása nélkül - is jogosult lesz legfeljebb 24 havi munkaidőkeret elrendelésére. A Mercedes gyárban a szakszervezetekkel történt megállapodás értelmében megmaradt a 12 havi munkaidőkeret, amelyet májustól újraindítanak.

A kecskeméti gyár 2020. április 28-tól fokozatosan indítja újra termelését. A fokozatos gyártásindítás alatt először egyműszakos munkarendben történik majd a munkavégzés. A felfutást ezt követően rugalmasan alakítják majd, így biztosítva a gyors reagálás képességét.

A munkáltató közleménye szerint a gyártás újraindításánál szigorú, minden munkatársra érvényes higiéniai és egészségvédelmi intézkedések kerülnek bevezetésre, a munkatársak védelme és a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében. A vállalatvezetés folyamatosan figyelemmel kíséri az aktuális helyzetet és szükség esetén további intézkedéseket hoz.