Példás Főtáv-megállapodás

Jól sikerült a bértárgyalásunk, az induló álláspontunkból fél százalékot veszítettünk, de végül a Budapest-pótlékban azt is vissza tudtuk szerezni - mondja Lázár Lászlóné, a Főtáv Dolgozók Szakszervezetének elnöke a 2020. április 30-i bérmegállapodásról.

A Főtáv Zrt Menedzsmentje megbecsüli a munkavállalóit és olyan intézkedéseket tesz, ami a munkavállalók biztonságát szolgálja – sorolja a szakszervezeti elnök. A munkavállalók többsége távmunkában dolgozik, vagy csökkentett létszámmal a területeken. Az állásidőre küldött munkavállalók teljes alapbérüket megkapják, akik bejárnak, azok számára a Társaság biztosítja a saját gépkocsi használatát, aminek költségét szintén kifizeti a munkáltató. Arra is lehetőség van, hogy a dolgozók használják a vállalati autókat.

A vállalat ügyel a higiéniára is, minden munkavállaló részére biztosítottak mosható maszkot és kézfertőtlenítőt. A műszakokat úgy osztják be, hogy legfeljebb 2 fő dolgozzon együtt egy munkaterületen, az átadás-átvételnél a műszakváltáskor nincs fizikai kontaktus.

Lázár Lászlóné hozzáteszi, ebben a nehéz helyzetben, amikor sok szakszervezeti vezető azon dolgozik, hogy megtartsa a munkavállalók munkahelyét, addig a mi szakszervezetünk bértárgyalást folytatott. A szellemi dolgozók 4,5 százalékos, a fizikai dolgozóknak 7,5 százalékos fizetésemelésében sikerült megállapodni, és ez az összeg április elsején január elsejéig visszamenőlegesen jár.

A megállapodást április 30-án a menedzsmenttel, Karácsony Gergely főpolgármester jelenlétében aláírásunkkal meg is erősítettük. A FŐTÁV Zrt Menedzsmentjének és a Szakszervezetünk Elnökségének nagyon fontos, hogy a Szolgáltatás zavartalanul működjön, a fogyasztók elégedettek legyenek. Ezt pedig csak úgy lehet elérni, ha a munkavállalók is elégedettek.

Lázár Lászlóné végül arról beszélt, a szakszervezetek tagjai a vállalaton belül megalakult Pandémiás Bizottságnak. Itt azokat a problémákat is meg tudják beszélni, amelyek egyébként nem jutnak el a felső vezetéshez.

-l