Egyoldalú intézkedések a Tungsramnál

2020. május 15-án lesz az az egyeztetés, amelyet a Tungsram gyáraiban már a vállalat egyoldalú intézkedései bevezetése előtt kellett volna megtartani. A béremelés elmaradása, a rövidített munkaidő és a cafetéria megvonása miatt tiltakozik a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete és a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete.

A Tungsram öt magyarországi üzemében elmaradnak az április 1-től megállapított fizetésemelések az állomány mintegy 25 százalékát kitevő szellemi munkavállalóknál, valamint az év hátralévő részében nem lesz egyáltalán cafeteria-kifizetés. A vállalat három hónapra, májusra, júniusra és júliusra 20 százalékkal rövidebb, azaz 32 órás munkaidőt vezet be minden magyarországi szellemi munkavállalója számára. A menedzsmentnél a felsővezetők esetében a teljes munkaidő megtartása mellett is átlagosan 25 százalék lesz a bércsökkenés.

Jörg Bauer, a cégelnök-vezérigazgatója közleményben úgy kalkulál, hogy a második negyedévben 30-40 százalékkal visszaeshet a fényforrásgyártásból és -forgalmazásból származó bevétel, de a válság negatív hatásai várhatóan egész évben érződni fognak. A befektetői bizalom megnyugtatására viszton elmondta, a Tungsram történetének legnagyobb megrendelését kapta a múlt hét végén a Közel-Keletről, ennek részletei egyelőre üzleti titoknak számítanak.

Kupó Csaba, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete elnöke elmondta: az intézkedések kapcsán nagy a dolgozói elégedetlenség, A Tungsram dolgozói országos viszonylatban nem a legmagasabb fizetéssel rendelkeznek, ezért érzékenyen érinti őket a bérelvonás. Továbbá a cafeteria csökkentése egyik napról a másikra, egyenlőtlenül valósult meg.

"Egyszerűen leállították a kifizetéseket" - mondja a szakszervezeti vezető. A SZÉP kártyával rendelkező munkavállalók megkapták az első féléves juttatást, a nyugdíjpénztár megtakarítással rendelkezők csak egyhavi juttatást kaptak, de a készpénzes módozatot választók nem kaptak semmit (nekik júniusban járt volna a féléves rész).

A bérmegállapodás felmondásáról a szellemi munkavállalókkal kapcsolatban volt egy egyeztetés, ahol nem fogadtuk el a munkáltató ajánlatát, mondja Kupó Csaba, de a fizikai munkavállalókat érintő kérdésekben nem történt egyeztetés.

Ezért a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetével közösen levelet írtak a cég vezetésének, illetve személyesen Jörg Bauernek, hogy tiltakozzanak az elvonásokkal kapcsolatban. Világossá tették, hogy a szakszervezetek tudomásul veszik, hogy a koronavírus-helyzet megnehezíti a vállalat működését, de kérték, a vállalat gondolja át a bevezetett intézkedéseket, mert azok nagy megterhelést jelentenek a munkavállalóknak.

A szakszervezetek bíznak abban, hogy a cégvezetés a 32 órás munkaidő bevezetése kapcsán igénybe veszi az állami támogatást, és a cafeteria juttatásokat egységesíti. Az erről szóló tárgyalásra a tervek szerint május 15-én kerül sor.

*

Dr. Bognár Ferenc területi referens az eset kapcsán kifejtette: úgy tűnik, a munkáltatók kezdik alkalmazni az a kormányrendeletet, amely lehetővé teszi számukra, hogy egyoldalúan módosítsák a dolgozókkal kötött megállapodásokat. Ugyanakkor fény lehet az alagút végén, hogy vannak olyan munkáltatók is, akik együttműködnek a szakszervezetekkel, és lépéseket tesznek az állami segítség igénybevételére. Ehhez azonban a vállalatoknak is forrásokat kell felszabadítaniuk.

Ugyanakkor, teszi hozzá Bognár, a munkáltatók teljesen bizonytalanok, nem tudják, mikor tér vissza minden a rendes kerékvágásba. Az elmúlt 3 év humán erőforrásigénye alapján nem merik elengedni a munkaerőt, de a forrásaik végesek. Ezért választják sokszor inkább bércsökkentést. Véleménye szerint az állami segítség sokáig bizonytalan volt, ezért a központok arra szorították a cégeket, hogy költséget csökkentsenek. Ezen túl vagyunk, mondja, így most már lehet érdemi lépésekről beszélni. A támogatások igénybevételéhez azonban szükség van a Megyei Kormányhivatalok rugalmas ügykezelésére is, mert az adminisztráció nem kis terhet jelent a támogatások begyűjtésében.

k.l.