Gyász

2020. május 3-án tragikus hirtelenséggel elhunyt Mikó Lajosné, a Dohányipari Dolgozók Szakszervezetének volt elnöke. A LIGA Szakszervezetek részvétét fejezi ki a családnak és a tagszervezete tagjainak.

Mikó Lajosné 1950. május 11-én született. Dohányipari Technikum után felsőfokú terv-elemző tanfolyamot végzett, majd a Közgazdasági Egyetemen diplomázott. Első és utolsó munkahelye a dohányipar volt.

A Debreceni Dohánygyárban gyárban először a termelésben, majd a minőség-ellenőrző részlegen és a költségelszámoláson dolgozott, majd az üzemgazdasági osztályra került. Ekkor választották meg az üzemben függetlenített szakszervezeti titkárnak. 1991-ben, munkája elismeréseként, a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének elnökévé választották.

Katika, mert munkatársai csak így becézték, nagy lendülettel, közel 25 éven keresztül, 2016-ig intézte az ágazat ügyeit. A munkatársai elmondták, neki köszönhető, hogy a privatizációt követően a dohányipari érdekképviseletek együtt maradtak. Megteremtette a konkurens cégek között az összhangot, a különböző cégek dohánygyártó- és terjesztő munkatársai között a szolidaritás érzését. Fáradhatatlanul tárgyalt munkáltatókkal vagy társszervezetekkel, de rendszeresen kommunikált tagokkal, választott tisztségviselőkkel is a szervezeten belül. Közösségi rendezvényeket, országos sportnapokat szervezett, de egy-egy munkavállalói megkeresésnek is ugyanilyen lelkesedéssel eredt a nyomába.

Önfeláldozó, csendes, magát háttérbe szorító, de határozott embernek ismertük meg. Emlékét megőrizzük.

-l