Legyen a közszolgálati tisztviselők napja újra munkaszüneti nap!

A Közszolgálati Tisztviselők és a Magyar Egészségügy Napja (Semmelweis-nap) alkalmából  a LIGA Szakszervezetek kezdeményei, hogy a közösség szolgálata érdekében dolgozók megérdemelt ünnepe, július 1-je legyen újra munkaszüneti nap.

A felemás helyzetet mutatja, hogy míg a Semmelweis-nap jogszabályban biztosított munkaszüneti nap az egészségügyi ágazatban, addig 2016-tól a közhivatalokban dolgozók számára megszűnt az elismerés ezen központi formája.

Örvendetes tény, hogy számos önkormányzat döntött azonban saját hatáskörben, rendeleti úton a július 1-jei munkaszünetről.

Fontos, hogy ezen a napon mindannyian elismerjük a közszolgálati tisztviselők (köztisztviselők, a kormánytisztviselők, a közigazgatásban bármely munkakörben dolgozó szakember) és az egészségügyi ágazatban foglalkoztatottak áldozatos munkáját, tisztességes, magas színvonalú, a központi közigazgatás, önkormányzati igazgatás működését és a lakosság ellátását egyaránt szolgáló tevékenységét.

Egyértelmű álláspontunk, hogy a közösség érdekében végzett feladatok színvonalas ellátása, a közös érdekek érvényre juttatása megfelelően megfizetett, jó munkafeltételeket biztosító körülmények között tevékenykedő, megbecsült dolgozók nélkül nem lehetséges. Ehhez szükséges többek között az illetmények rendezése, az előmenetel és a kiszámíthatóság biztosítása, a 2020-ra már méltatlanul alacsony köztisztviselői illetményalap emelése, az egészségügyben dolgozók bérrendezése, az ágazat évtizedek óta elmaradt strukturális átalakításának haladéktalan megkezdése, az ellátás-biztonságának növelése.

Az ünnepnapon is megköszönjük a közigazgatásban és az egészségügyben dolgozók munkáját, akik a veszélyhelyzeti időszakban is kiemelt helytállást tanúsítottak.

A LIGA Szakszervezetek a bér- és munkafeltételek javítását célzó intézkedések mellett a közösség szolgálatának presztízs-növelése érdekében kezdeményezi, hogy a közszolgálati tisztviselők napja is legyen újra munkaszüneti nap!

Budapest, 2020. július 1-je.