A vírus munkanélküliséggel fertőzi Európát

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos korlátozások első három hónapjában a munkanélküliek száma 900 ezerrel, 14,3 millió főre emelkedett az Európai Unióban. Az Európai Szakszervezet Szövetség szerint további 45 millió főt fenyeget a munkanélküliség.

A vírus munkanélküliséggel fertőzi Európát

Az Eurostat felmérése alapján közel 900 000 új munkanélkülit regisztráltak a járvány első három hónapjában, akik közül 2020 márciusában 241 000 fő, áprilisban 397 000 fő, májusában pedig 253.000 fő veszítette el az állását az Európai Unió területén. Magyarországon a KSH adatai szerint a járvány ezen három első hónapjában (2020 márciustól májusig) átlagosan a munkanélküliségi ráta 4,1%-ra nőtt.

Az Eurostat felmérése alapján 2020 májusában az Európai Unióban 6,7%-os volt a munkanélküliségi ráta (kb. 14,3 millió fő), ebből csak az eurózóna területét nézve 7,4% (kb. 12,1 millió fő). Összehasonlításban a magyarországi 2020 májusi adatok 4,7% százalékos munkanélküliségi rátával (kb. 215 ezer fővel) az EU-s átlag alatt vannak 2 egész százalékkal.

Elkeserítőek az intenzív növekedést mutató számok a fiatalok körében, az ifjúsági munkanélküliség a 25 éven aluliak körében 2020 májusára 15,7 százalékra nőtt az Európai Unió területén, ez a mutató az eurózónán belül 16%-os. Magyarországon a 15-24 éves korosztály 2020 márciustól májusig számított három hónapos átlag munkanélküliségi rátája 12,5% volt. A korosztályt hasonlóképpen a legnagyobb mértékben sújtotta a 2008-2009-es világgazdasági válság, a fiataloknak recessziók idején nagy kihívásokkal kell szembenéznie a munkaerőpiacra való belépéskor, továbbá a korosztály képviselői az atipikus foglalkoztatási formáknak leginkább kitett áldozatok, akik a megtört gazdasági helyzetben gyakran elsőként esnek ki foglalkoztatást jelentő védőhálóból.  

Az Eurostat tanulmánya arra is rávilágít, hogy a járvány okán a munkanélküli nők száma nagyobb arányban nőtt, mint a férfiaké, minközben a KSH adatai szerint Magyarországon a koronavírus következtében a férfiakat és nőket azonos szintű munkanélküliség jellemezte.

Nemzetközi szakszervezeti lobbi különböző szinteken

Európában és világszerte egyaránt egyre rosszabbak a recessziót és a munkanélküliséget illető előrejelzések. 2020 július 13-án a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) nyílt levelet írt alá közösen a 45 millió vállalkozás intézményi képviselőjével, a Nemzetközi Kereskedelmi Kamarával (ICC), valamint a szegénység 2030-ig való megszüntetését zászlójára tűző elkötelezett polgárok kollektív hangján felszólaló Global Citizens-szel, melyben sürgették a G20-ak pénzügyminisztereit, hogy a héten sorra kerülő ülésükön folytassák a korábban tett erőfeszítéseiket egy valóban átfogó segítséget nyújtó államadósság-csomag kidolgozására. 

Európában az Európai Bizottság nyári gazdasági prognózisa 2020-ra a tavaszi előrejelzésénél súlyosabb recessziót, 2021-re pedig alacsonyabb fellendülést jelez.  Ezek a riasztó gazdasági adatok súlyos következményekkel járnak, ezért az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) az Európai Tanácsra próbál nyomást gyakorolni az európai „Helyreállítási Terv” mihamarabbi elfogadása érdekében. Követelésükben többek közt hangsúlyozzák, hogy ne növeljék a csomagban a hitelek arányát annak érdekében, hogy ne tegyék fenntarthatatlanná számos tagállam adósságterhét és ne vezessenek be vétójogokat és költségvetési feltételeket a nemzeti gazdaságélénkítési tervekre vonatkozóan, ami akadályozná a javasolt gazdaságélénkítési stratégiában rejlő lehetőségeket az EU-beli súlyos gazdasági és foglalkoztatási válság megakadályozására.

A gazdaságélénkítési terv valószínűleg az egyik legfontosabb döntés, amelyet az Európai Uniónak az évtizedeben meg kell hoznia, Magyarországon jelenleg leginkább munkahelymegőrző és munkahelyteremtő támogatásokkal próbálják a foglalkoztatás problémáját kezelni, a munkanélküliség további növekedését megelőzni.

h.a. 

Források: KSH Gyorstájékoztató: Munkanélküliség, 2020 március-május (2020.06.29.)

Eurostat newsrelease euroindicators 103/2020: Euro area unemployment at 7.4% (2020.07.02)