Második hullám: erre készülnek a munkáltatók

Mivel a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések - mint például a csökkentett munkaidő és a home office - sok kis- és középvállalkozásnál (kkv) hatékonynak bizonyultak, így ezek megmaradhatnak a jövőben is - derül ki a K&H felméréséből.

Második hullám: erre készülnek a munkáltatók

A járvány gazdasági következményeinek vizsgálatára a K&H Bank áprilisban készített felmérést saját kkv ügyfelei körében, amelyet június végén megismételt, hogy megvizsgálja, miként vélekednek a karantént követően a válság hatásairól és jövőbeli kilátásaikról.

A gazdaság újraéledésével a cégek idei vonatkozó várakozásai is javulni látszanak. Az áprilisi felmérés alapján a magyar kkv-k felét mérsékelten, 44 százalékukat pedig nagymértékben érintette a koronavírus, elenyésző azok aránya, ahol változatlanok maradtak a működési körülményei. A megismételt kutatásból kiderült, hogy a hazai kkv-k 44 százaléka már optimista és arra számít, hogy nyereséggel zárja az évet. A válaszadók több mint harmada pedig még nem látja biztosan, hogyan alakulnak az idei évi bevételei - foglalta össze a várakozásokat Kökény Roland, a K&H kkv szegmens marketing vezetője.

Így reagálnának egy újabb járványra a kkv-k

Azt még nem lehet tudni, hogy lesz-e következő járványhullám, mindenesetre csak minden harmadik cég érzi úgy, hogy az eddigiekből tanulva, a jövőben könnyebben tudná kezelni a járvány kapcsán kialakult helyzetet, 39 százalék szerint ez nem lenne sem könnyebb, sem nehezebb.

Ahogyan a vírus eltérően érintette az egyes szektorokat, úgy a jövőben is komoly különbségek mutatkozhatnak a hatásoknál. A turizmus a leginkább érintett, ugyanis a cégek 22 százaléka számít arra, hogy a jelenleginél sokkal nehezebben kezelne egy ugyanilyen válságot vagy egyáltalán nem vészelné át; míg a kereskedelmi szektorban 8 százalék, az ipari cégek között 7 százalék, a mezőgazdaságban viszont csak a megkérdezettek 3,7 százaléka vélekedett így.

Marad a csökkentett munkaidő és a home office

A kkv-k különböző fejlesztéseket, intézkedéseket alkalmaztak a válság alatt, amelyek közül leginkább a munkaerőt érintő változások maradhatnak meg hosszú távon is. A válaszadók 18 százaléka továbbra is csökkentett munkaidőt alkalmazna, 16 százalékuk pedig nem hagyna fel az otthoni munkavégzéssel.

A vállalkozások 45 százaléka nem számol munkaerőt érintő változásokkal az év végéig, csaknem minden tizedik (12 százalék) pedig létszámbővítésben gondolkodik. A munkabéreket, valamint a béren kívüli juttatásokat érintő változásokra is kevésbé lehet számítani: a kutatásban résztvevők 42 százaléka nem tervez ilyennel, közel minden negyedik válaszadó (27 százalék) esetében a munkatársak bruttó bejelentett bére nem változik, és csupán 5 százalék mondta azt, hogy fizetéscsökkentést alkalmazna.

napi.hu