A Dunaferr részletekben fizet

2020. október 8-án levelet írt az ISD Dunaferr Zrt. vezetőségének a DUNAFERR Ifjúsági Szervezet, mert a cég arról tájékoztatta a dolgozókat, hogy nem utalja át időben a fizetéseket. A szakszervezet elnökét, Gombos Györgyöt kérdeztük a kialakult helyzetről.

A Dunaferr részletekben fizet

Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettes levelet írt a dolgozóknak, tájékoztatva őket, hogy a cég az október 10-ig esedékes munkabért és a juttatásokat csak ütemezetten tudja kifizetni a munkavállalóknak. A munkavállalónak nettó 200 ezer forint összeget ígért október 10-ig, és a fennmaradó összeget 2020. október 22-ig tervezi kifizetni.

- A levelet délelőtt kapták meg a munkavállalók, a szakszervezetek azonban csak délután – avat be a részletekbe Gombos György. Tehát a munkáltató a szakszervezetekkel való egyeztetés és tárgyalások nélkül hozta meg ezt az egyoldalú döntést.

A döntést azért is sérelmezzük, mert bár hónapok óta tisztában van a cég kritikus helyzetével, mindez a bér fizetése előtt 4 nappal történt. Tehát azon túl, hogy a Munka törvénykönyve nem teszi lehetővé a bér visszatartását, a rendelkezés ellenkezik az érvényben lévő kollektív szerződésünkkel, a munkáltató még azt a saját ígéretét sem tartotta be, hogy a döntés előtt egyeztet a szakszervezetekkel.

Ezért kérdésessé vált, hogy partnernek tekinti-e a cégnél lévő szakszervezeteket, és – ígéretének megfelelően – valóban tárgyalni kíván-e egy új kollektív szerződésről (A cég felmondta a kollektív szerződést, amely azonban még hatályban van, lásd cikkünket: Egyoldalú szerződésbontás Dunaújvárosban).

Azt el kell mondani, hogy a társadalombiztosítási ellátásokat (táppénz, GYED. stb.) maradéktalanul teljesíti a munkáltató, de a tagjaink egyre nagyobb számban hívnak fel, hogy nem így tervezték a családi kiadások kifizetését. Azt is elmondhatom, hogy ma, 8-án minden munkavállaló megkapta a fizetési előlegét. Ugyanakkor a társszakszervezet által kezdeményezett, a kifizetésekről szóló tárgyalást a munkáltató október 13-ra akarja eltolni – de ekkor már okafogyott lenne erről a kérdésről tárgyalni.

Úgy gondoljuk, a munkáltató nem sérthet törvényt, október 10-ig még át tudja utalni a béreket, még le tud ülni tárgyalni. Mindez sajnos nem új probléma, a májusi bérek kifizetését is szerette volna a vezetés június közepére elhalasztani, szerencsére akkor sikerült mindenkinek időben hozzájutni a béréhez.

A levelünket azért írtuk, hogy szembesítsük a munkáltatót az ígéreteivel. Megírtuk, az intézkedés okot adhat arra, hogy elvándorlások induljanak meg a munkavállalók körében. Tagjaink csalódottak, volt aki azt mondta, ha csak október 22-én kapja meg a második részletet, akkor csak akkor jön be dolgozni! A többség pedig segítséget kér tőlünk, hogyan tudná jogi útra terelni a kérdés megoldását. A levelünk végén úgy fogalmaztunk, hogy a társszakszervezetekkel együtt minden törvényes eszközt fel fogunk használni ahhoz, hogy ezt a törvénysértő magatartást megakadályozzuk - tájékoztatott az elnök.