A letakart szobor

2020. október 16-án mintegy félezren tüntettek Dunaújvárosban a letakart Martinász szobor előtt, hogy felhívják a közvéleményt figyelmét arra a jogszerűtlen helyzetre, hogy a Dunaferr dolgozók nem kapták meg hiánytalanul a múlt havi bérüket.

A letakart szobor

Dr. Bognár Ferenc a közép dunántúli régió referense elmondta, a demonstráció a Dunaferr igazgatósági épülete elől indult, ahol már a tüntetés gyülekezőjénél forró volt a hangulat, az emberek azt skandáltak, hogy hol a bérünk? Gyertek ki! Hol a tulajdonos? Elég volt! Betelt a pohár!

A menet, továbbra is skandálva, a Vasmű út elején álló Martinász szoborhoz vonult, ahol beszédeket hallgattak meg a munkavállalók. Körülbelül félezer munkavállaló gyűlt össze, akik megtapsolták a Dunaferr vállalati üzemi tanács, a Vasas Szakszervezet és Dunaferr Ifjúsági Szervezet vezetőinek beszédeit.

A beszédek a vasmű múltjának és jelenének összevetésétől a jövő kilátásaiig íveltek, Gombos György, a Dunaferr Ifi elnöke például kiemelte, ez a dolgozói gárda megtizedelt létszámmal is hű a vállalathoz, és a munkakörülmények sem javulnak évek óta. Hozzátette, nem azoknak a munkavállalóknak a felelőssége a kialakult helyzet, akik a járvány ellenére is megfeszített tempóban dolgoznak, A szakszervezeti vezető szerint közel évtizede válságban van a cég, a cégvezetés folyamatosan kért a dolgozóktól, de nem tudott úgy működni, hogy a bevételt termelő embereit megjutalmazza. A mostani helyzetet példátlannak nevezte, mert, mint mondta, most a munkavállalók a törvényes jussukat követelik, ezért véleménye szerint a szakszervezeteknek erőt kell felmutatniuk,

A beszédek után a szervezők fekete és fehér lepellel takarták le a Martinász szobrot, amely jelentése az, hogy a múlt és jelen sötét, de remélik, hogy a jövő kifehéredik, vagyis bíznak a jövőben.

dunaferr1.jpg [md-600]

A saját véleményem szerint – folytatta dr. Bognár Ferenc – semmilyen magyarázat nem fogadható el egy munkáltató részéről, a munkabérek időbeni kifizetésével szemben. A tulajdonos és a menedzsment felelőssége a munkavállalók pontos és értékes munkájának ellenértékét a törvényben meghatározott határidőig előteremteni és kifizetni. Ezért is álltak a LIGA Szakszervezetek jelenlétükkel és szakértői segítségükkel a Dunaferr Ifi mellé, hogy segítsék, támogassák a munkavállalók érdekek-képviseletét és érvényesítését.

k.l.