A sok papír nem tesz jót a tűzvédelemnek

Megoldhatatlan helyzetet teremt, hogy a hatályos szabályozás szerint a munkavédelmi és tűzvédelmi képzés felnőttképzési tevékenységnek minősül – mondja Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője, – nem véletlen, hogy a munkáltatók ez ügyben már közös levelet is eljuttattak az illetékes minisztériumba.

A sok papír nem tesz jót a tűzvédelemnek

– Mindez plusz adminisztrációs feladatot ad a munkáltatónak, azonkívül az adatvédelmi szabályozás szerint is aggályos lehet a rendelkezés betartása – folytatja Miskéri László. – Úgy érzem, mindez teljes félreértése a munkavédelmi oktatásnak, ugyanis a munka és tűzvédelmi oktatás után a munkáltató nem állít ki bizonyítványt.

A munkavédelmi oktatás elméleti és gyakorlati részből adódik össze. Az elméleti oktatást szakember tartja, a gyakorlatit a munkahelyen tartják meg. A Munkavédelmi törvény szerint bármilyen változás következik be a munkavégzés során, oktatást kell tartani. Például, ha új munkaeszközt, új technológiát használ, új feladatot kap a munkavállaló. Az oktatásnak előzetesnek kell lennie. Képzeljük el, ha például egy új fúrót kap a munkavállaló, most már nem elég, ha elmondják neki, mire figyeljen a használat során, de be kell jelenteni a „képzést” és ennek minden adminisztrációja a munkáltatót terheli! Ha az adott munkavállaló délutánra egy másik feladatot kap, akkor újabb munkavédelmi eligazítást kap: így az oktatásra – és a bejelentésre – akár naponta többször is szükség lehet.

– A képzés munkáltatói kötelezettség, a képzéseket még a munkába lépés előtt kell megtartani- fűzi hozzá Miskéri László. – A munkáltató nem vehet fel dolgozót, mielőtt a képzést bejelentette volna. Mindez a nagyobb cégeknél kevesebb problémát vet fel, mert ott van olyan adminisztratív kapacitás, amely mindezt tudja intézni, de a kis vállalkozások számára ez értelmetlen teher. Ráadásul úgy módosították a szakképzési törvényt, hogy a Munkavédelmi törvényhez hozzá sem nyúltak!

A munkáltatók ez ügyben már közös levelet is írtak az Innovációs és Technológiai Minisztériumba, A levélben javasolják, hogy bürokratikus terheik csökkentése és a versenyképesség érdekében az állam által kötelező jelleggel, jogszabályban előírt munkáltatói képzések, mint pl. a munka- és tűzvédelmi oktatás, kerüljenek ki a felnőttképzési törvény vonatkozó rendelkezései közül. A kezdeményezést a LIGA Szakszervezetek is támogatja. 

-k