Alföldvíz: 12 százalékos béremelés

Az Alföldvíz Szakszervezetnek és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének sikerült kiharcolnia, hogy a munkavállalók 2020-ra visszamenőlegesen 12 százalékos béremelésben részesüljenek, valamint, hogy a törvényi szabályozás is kedvezőbb feltételeket teremtsen a nehéz helyzetbe került vállalat számára.

Alföldvíz: 12 százalékos béremelés

Még tavaly év végén jelentették be az érintettek, hogy október 1-től, visszamenőlegesen 12 százalékos béremelést hajtanak végre az Alföldvíz Zrt.-nél, valamint jövőre az eddiginél 500 millió forinttal kevesebb közműadót kell fizetnie a cégnek, így a gazdasági helyzete stabilabbá válik. A 2020. december 28-i sajtótájékoztatón az Alföldvíz képviseletében Nagy László vezérigazgató elmondta, hogy abból a 602,8 millió forintból, amelyet Békéscsaba város önkormányzata kap címzett támogatásként, 165 millió forintot fordítanak a munkavállalók visszamenőleges, 12 százalékos béremelésére.

A cég életét megkönnyítő másik intézkedés annak a törvénymódosításnak köszönhető, amelyet Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője nyújtott be, hogy igazságosabbá tegyék a víziközmű-szolgáltatók által fizetendő adót. A módosítás 2021. január 1-jén lép hatályba, így az előzetes kalkulációk szerint az Alföldvíz Zrt.-nek az eddigi 857 millió helyett 522 millió forinttal kevesebb adót kell fizetnie.

Az intézkedések mögött hosszas kötélhúzás, lobbitevékenység, demonstrációk és nyilatkozatok álltak, amelyekből jócskán kivette a részét a - Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VKDSZ) támogatásával - az ALFÖLDVÍZ Szakszervezet.

Fürjes József, a VKDSZ elnöke úgy értékelte, hogy az Alföldvíz Zrt. állami támogatása nem csak egy egyszerű segítségnyújtás, hanem az egész víziközmű ágazat jövőjét is meghatározó lépés. Elmondta, hosszas egyeztetések árán jutottak el addig, hogy elfogadtassák, nem csak az állami tulajdonú regionális víziközmű társaságoknak, de az önkormányzati tulajdonúaknak is szükséges az állami támogatás.

Szerinte azzal, hogy a magyar állam közel 30 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a cégben a kormány megmutatta, hogy a vállalattal komoly stratégiai elképzelései vannak. Szerinte az intézkedés nem csak egyszerű állami támogatásként fogható fel, hanem az egész ágazatra levetíthető lépés, amellyel a víziközmű szektor működési kilátásai egyértelműbbek lettek.

2019 júliusa óta folytak a szakmai egyeztetések az Innovációs és Technológiai Minisztérium több tárcájával, illetve a Belügyminisztériummal, hogy a jövőben fenntartható legyen a víziközmű cégeknél a foglalkoztatás – hangsúlyozta a VKDSZ elnöke, és hozzátette, a szervezet a jövőben is az egyeztetést tartja az egyedüli olyan stratégiának, amivel eredményeket lehet elérni. Nagy sikerként éli meg, hogy a karácsonyra már úgy mehetett el az Alföldvíz Zrt. 1200 munkavállalója, hogy maradnak a cégnél és bérfejlesztésben is részesülnek. Ebben az országos mellett a helyi szakszervezetnek óriási szerepe volt – zárta gondolatait Fürjes József.

A helyi szervezet vezetője, Miskéri László, az Alföldvíz Szakszervezet titkára szerint nagyon sok dolgozó hagyta el az évek óta veszteségesen működő társaságot; 900 dolgozó írta alá azt a petíciót, amelyben 12 százalékos béremelést követeltek. Nem véletlen, a bérszínvonal még az ágazathoz képest is alacsony, még a vízügyi átlagbér eléréséhez is 30 százalékos bérfejlesztésre lett volna szükség.

Az ALFÖLDVÍZ Szakszervezet titkára elmondta, a béremelés szükségszerű, hiszen a biztonságos működést nem csak műszaki oldalon kell biztosítani, kellenek a szakemberek is. És legyen bármennyire stabil munkahely az Alföldvíz Zrt., ha alacsonyak a fizetések, képtelenség megtartani a munkaerőt, meg is kezdődött az elvándorlás, aminek, mint kiemelte, gátat kell vetni.

Az érdekképviseleti vezető megköszönte Herczeg Tamás országgyűlési képviselő segítségét, és úgy látja, a kedvező döntéshez azok a demonstrációk és figyelemfelhívó akciók is hozzájárultak, amelyeket a szakszervezet az utóbbi időszakban szervezett, és ahol a munkavállalók részt vettek.

k.l.

Miskéri László, Nagy László és Herczeg Tamás a sajtótájékoztatón. Fotó: Bencsik Ádám