A munkáltató nem kötelezhet oltásra

Nem kötelezheti a koronavírus elleni vakcina beadatására a munkavállalót a munkáltatója, és nyomást sem gyakorolhat azokra, akik nem élnek az oltás lehetőségével – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

A munkáltató nem kötelezhet oltásra

A vakcina megjelenésével világszerte kezdetét vette a járvány megállítását célzó oltási kampány. Ezzel együtt pedig egyre több fórumon felvetődik az oltásigazolás meglétéhez kötött szolgáltatásnyújtás, vagy az oltott és oltatlan emberek közötti különbségtétel kérdése – írja a lap.

A hazánkban is egyre inkább felmerülő vakcinakérdés ugyanakkor nem lehet vita tárgya a munkahelyeken: az oltottság miatt nem tehet különbséget dolgozó és dolgozó között a munkáltató.

Nem tehet különbséget a munkaadó a munkavállalók között annak alapján, hogy megkapták-e a koronavírus-járvány megfékezését célzó védőoltást.

A vakcina beadatása ugyanis önkéntes, nem tette kötelezővé sem az Európai Unió, sem a magyar kormány. Így a munkáltató sem teheti kötelezővé a munkavállalóknak az oltást – hangsúlyozta Mészáros Melinda.

A Liga Szakszervezetek elnöke, munkajogász rámutatott: nyomást sem gyakorolhat a foglalkoztató azokra az alkalmazottakra, akik nem élnek az oltás lehetőségével, mivel az munkahelyi megkülönböztetésnek minősülne, amely szintén nem megengedett.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett: a munkáltatók már több hónapja meghozták azokat az intézkedéseket – például a távolságtartás garantálása, a kötelező maszkhasználat vagy az otthoni munkavégzés – amelyekkel a vírus munkahelyi terjedése gátolható.

A védőoltás a már meglévő intézkedéseket egészíti ki. A jelenlegi szabályok alól így egyelőre nem mentesülhetnek a munkavállalók akkor sem, ha beoltatták magukat.

– Ennek oka egyfelől, hogy nem nyújt a vakcina százszázalékos védelmet, noha jelentősen csökkenti a vírus terjedését, és akadályozza a Covid–19 betegség és a súlyos szövődmények kialakulását. Másfelől a szérum nem adható mindenkinek, például az allergiásoknak, de nem ajánlják a kismamáknak sem. Mivel a munkáltatónak kötelessége kialakítani azokat a feltételeket, amelyek garantálják, hogy a dolgozó egészsége ne kerüljön veszélybe munkavégzés közben, a maszkhasználat, vagy a távolságtartás alól, azok a munkavállalók sem kaphatnak felmentést, akik már beoltatták magukat – hangsúlyozta Mészáros Melinda.

A Liga elnöke hozzátette: jelenleg nem kötelező az oltás beadatása, ezért ezt a foglalkoztató sem várhatja el, és nem kötelezheti rá a munkavállalót. Ugyanakkor mindenkinek érdeke az egészség megőrzése és a biztonságos munkavégzés, a mostani ismereteink szerint pedig a vakcina nyújtja a legnagyobb védelmet a fertőzés elkerüléséhez.