Kollektív szerződést kötött az ÉMFSZ

Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezetének (ÉMFSZ) 2021 januárjában sikerült kollektív szerződést kötnie a Pick Szeged Zrt.-vel. A vállalatnál folytatódnak a bértárgyalások.

Kollektív szerződést kötött az ÉMFSZ

A pandémiának köszönhetően nem lehet rendhagyónak jellemezni a múlt évet és ez nem csak az élelmiszer iparágra értendő. A múlt évi helyzetből adódó nehézségeket közösen megoldottuk a munkáltatókkal.... Viszont novemberben a munkáltató felmondta a Pick Szeged Zrt. Kollektív Szerződését, és felmondást követően egy csökkentett tartalmú KSZ-t szeretett volna megkötni. Ez a csökkentett tartalmú szerződés igazából csak a munkáltatónak kedvező változtatásokat jelentett volna.

A szakszervezetünk ezt nem tudta elfogadni: azon az állásponton voltunk, hogy a KSZ nem lehet rosszabb, mint a korábbi. Az egyeztetések során jelenlegi KSZ-ünknél tartalmában a régi KSZ került vissza. Alapvetően az előző kollektív szerződést tartottuk irányadónak. Markáns változás, hogy bár a szerződés tartalmazza a Cafetériát, viszont a megállapodás szerint a mértékéről minden évben meg kell állapodni a munkáltatóval. További változás, hogy munkáltató elfogadta (és saját hatáskörben bevezette) a havi munkaidőkeret rögzítését, amely a részünkről támogatható volt.

Összességében minden más tekintetben a korábbi kollektív szerződés hatályos, és azok a pontok, amelyek fontosak voltak számunkra, fennmaradtak.

A munkaügyi kapcsolatok kérdését, ami a korábbi kollektív szerződés része volt, rendezni tudtuk egy külön megállapodással, amelyet egyben kezelünk a kollektív szerződéssel.

A következő feladatunk a 2021. évi bérfejlesztés kiharcolása. A bérfejlesztés iránti igényét az ÉMFSZ már 2020 szeptember végén beadta a Pick Szeged Zrt.-nek. A követelésünkben egy adott bértömeg emelését kértük a munkáltatótól.

Mohácsi MCS. Vágóhíd fizikai állomány bérfejlesztése már lezajlott januárban, így a jövőre nézve is optimista vagyok. Úgy érzem, az ÉMFSZ tagsága a tavalyi évben megélte az, hogy milyen, amikor egységben tudunk gondolkodni és működni. A tavalyi év során megoldottuk a vajdasági munkavállalók határátlépését, a pandémiás nehézségeket, nő a taglétszámunk... egyszóval nem ijedünk meg a feladatoktól a jövőben sem.

Nyisztor Margaréta

ÉMFSZ társelnök

Fényképünkön az ÉMFSZ tisztségviselői és Mészáros Melinda a testületi ülés szünetében