„Legyen könnyebb a teher!”

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség a fenti szlogennel kampányt indított, hogy felhívja a figyelmet: a váz- és izomrendszeri megbetegedések képezik az első számú egészségügyi panaszt a munkahelyeken.

„Legyen könnyebb a teher!”

Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Új és újonnan felmerülő kockázatokról szóló, 2021 januárjában publikált felméréséből kiderül, a munkával összefüggő váz- és izomrendszeri megbetegedések a megelőzésükre tett jelentős erőfeszítések ellenére továbbra is rendkívül gyakoriak Európában.

A 2015. évi európai munkakörülmény-felmérés alapján öt munkavállalóból mintegy három számolt be váz- és izomrendszeri megbetegedésről, amelynek leggyakrabban előforduló formája a hátfájás és a felső végtagi fájdalom. Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Új és újonnan felmerülő kockázatokról szóló európai vállalati felmérésének 2019. évi eredményei szerint a négy leggyakrabban megjelölt kockázati tényezőből három váz- és izomrendszeri megbetegedéshez kapcsolódik: „ismétlődő kéz- és karmozdulatok”, „huzamosabb idejű ülés” és „emberek vagy nehéz terhek emelése vagy mozgatása”.

A váz- és izomrendszeri megbetegedések nemcsak az egyes munkavállalók, hanem a vállalkozások, a gazdaság és a társadalom számára is problémát jelentenek, mivel a csökkent munkaképesség, a betegszabadságok és az előrehozott nyugdíjba vonulás leggyakoribb okai között tartjuk őket számon.

A „Legyen könnyebb a teher!” kampány weboldalának egy külön rovatában kimerítő tájékoztatás található a probléma jellegéről és kiterjedtségéről, valamint a munkahelyi váz- és izomrendszeri megbetegedések kezeléséhez kapcsolódó gazdasági érvekről.

A webhelyen rendelkezésre álló források többek között tájékoztatót, kutatási jelentéseket, esettanulmányokat, gyakorlati eszközöket és naprakész információkat tartalmazó iránymutatásokat, statisztikákat és tanácsokat foglalnak magukban. A probléma megbízható információkon és forrásokon keresztüli megértése alapvető fontosságú ezeknek a nagyban legyengítő, munkával kapcsolatos megbetegedéseknek a megelőzéséhez és kezeléséhez.

További információk itt.