Jelentősen csökkentek a munkabalesetek

2021. február 19-én megjelent az ITM Munkavédelmi Főosztályázanak tájékoztatója a munkabalesetek alakulásáról. A dokumentumból kiderül, az előző évhez képest tavaly 15, 3 százalékkal csökkentek a munkabalesetek. Az államtitkár és az Országos Munkavédelmi Bizottság két tagjának véleménye.  

 

Jelentősen csökkentek a munkabalesetek

Bodó Sándor az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerint a csökkenésben szerepet játszott a járvány, az adatok kedvező alakulása mégsem tudható be egyedül a koronavírus hatásainak. A veszélyesebb tevékenységeket végző vállalkozások a járványhelyzet miatt nem, vagy legfeljebb néhány hétre kényszerültek szüneteltetni működésüket, az év végére valamelyest többen dolgoztak az elsődleges munkaerőpiacon, mint 2019 utolsó hónapjaiban – tette hozzá.

Az ITM adatai alapján 2020-ban a tavalyelőtti több mint 24 ezerrel szemben 20 366 munkabalesetet, ebből a 2019-es 83-hoz képest 64 halálos kimenetelűt jelentettek. A szomorú statisztika éllovasa még mindig az építőipar, de a balesetek száma ebben az ágazatban is ezer alá csökkent – írták. A feldolgozóiparban a megelőző évhez képest feleannyi, hat halálos munkabaleset történt. A távmunka térnyerését jelzi, hogy míg egy évvel korábban mindössze egy, tavaly már tizenegy alkalommal szenvedtek három munkanapon túl gyógyuló sérülést otthon dolgozók – tették hozzá.

A közlemény szerint a koronavírus-járvány elleni védekezésben való részvétel számos új feladatot adott a munkavédelmi hatóságnak. A megnövekedett számú tanácsadás mellett kiemelt tennivalót jelentettek az egyéni védőeszközök megfelelőségének értékelését végző szervezetek kijelölési eljárásai, a munkavédelmi útmutatók, segédletek, ajánlások összeállítása és kiadása, a megbetegedések foglalkozási eredetének vizsgálata is.

A hatósági ellenőrzések fő célja az idén változatlanul a munkahelyeken előforduló szabálytalanságok feltárása, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok megtartásának biztosítása. A szakemberek elsősorban olyan munkahelyeken vizsgálódnak, ahol veszélyes anyagokat, munkaeszközt és technológiát alkalmaznak, zajjal, rezgéssel vagy például biológiai kóroki tényezők jelenlétével járó tevékenységet folytatnak – olvasható a közleményben.

Bodó Sándor kifejtette: minden magyar ember joggal várja el, hogy munkáltatói az egészségét, testi épségét nem veszélyeztető munkakörülményeket biztosítsanak számára. A munkavédelmi szabályok maradéktalan betartásával megelőzhetők lennének a családi tragédiák, személyi sérülések – tette hozzá. A kormány célja a munkaalapú gazdaság és társadalom kiépítése, ehhez a foglalkoztatás bővítése és a bérek növekedése mellett a munkavégzés kockázatainak csökkentése is hozzájárul. 2021-ben érdemes tovább dolgozni a biztonságos, korszerű munkahelyek kialakításáért, hiszen azok minőségétől nagymértékben függ Magyarország további gazdasági fejlődése – hangsúlyozta az államtitkár.

Az OMB tagjainak véleménye

Borhidi Gábor, az Országos Munkavédelmi Bizottság elnöke úgy véli, a jelentős csökkenés elsősorban az otthoni munkavégzés bevezetésének, valamint a munkahelyek időleges bezárásának köszönhető. Elmondta, ahhoz, hogy elmondhassuk, valóban javult a helyzet, az egyes ágazatok statisztikáit kell tüzetesebben tanulmányozni, és ezeket az adatokat kell összehasonlítani a korábbiakkal. Ugyanakkor lehetséges, tette hozzá Borhidi Gábor, hogy egy-két százalék baleseti csökkenés történt amiatt, hogy a munkáltatók jobban odafigyeltek, azonban, mint mondta, a munkavédelemben csodák nincsenek, itt hosszú munkával lehet eredményeket elérni.

Miskéi László, az Országos Munkavédelmi Bizottság LIGA Szakszervezetek által delegált tagja örül a hírnek. Elmondja, 2012-től folyamatosan emelkedett a balesetet száma, és ez a mostani adat 3600 fővel kevesebb balesetet szenvedett munkavállalóról ad hírt, mint az előző éves. Ami külön is örvendetes, mondja, hogy az összes halálos balesetek száma is csökkent, 64 ilyen esetről tudunk, és ez 23 százalékos csökkenés. Nem véletlen, hogy az építőipar áll a vizsgálatok célkeresztjében, teszi hozzá Miskéri László, itt történt a legtöbb halálos baleset. Ezt a jelentést nemsokára az Országos Munkavédelmi Bizottság is értékelni fogja, zárja szavait a szakember, és még azt kiemeli, figyelemre méltó, hogy az összes balesetek száma a 2015-ös szintre esett vissza.

-l


Letölthető dokumentumok:

210218-ITM.mbales.stat-2020..pdf