DENSO: akár 8,3 százalékos béremelésről született megállapodás

Dr. Bognár Ferenc a LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet (LIMÉSZ) elnöke elmondta, 2021. március 5-én lezárultak a bértárgyalások a Székesfehérvári DENSO Gyártó Magyarország Kft.-nél, amelynek eredményeképpen a jelenlegi pénzügyi évre vonatkozó 8,3%-os, többlépcsős átlagos béremelés valósulhat meg.

DENSO: akár 8,3 százalékos béremelésről született megállapodás

Dr. Bognár Ferenc A LIGA Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezete elnöke felidézte, több mint két hónapja kezdődött a munkavállalók igényeinek felmérése és a szakszervezeti tagokkal történő egyeztetés. Ezt követően a szakszervezet induló ajánlata 12 százalékos béremelési igényt fogalmazott meg (ebben benne volt az alku lehetősége is). Erre a bérigényre a munkáltató 6,1 százalékos béremelési javaslattal élt.

Ezt követően a szakszervezet újrafogalmazta a követelését, valamint egyeztetett a társszakszervezettel, az üzemi tanáccsal, valamint a tagságát képviselő szakszervezeti bizalmiakkal. A LIMÉSZ a munkáltatónak azzal érvelt, hogy több vezető közgazdász szerint a régió 2021 második negyedévétől kezdve már érezni fogja az új és folyamatos növekedési ciklus előnyeit, a GDP növekedése Magyarországon +4,3 százalékos mértékű lehet. A szakszervezet azt is hozzátette, a legújabb KSH adatok szerint 2020. január–novemberben a bruttó átlagkeresetek 9,6%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest, tehát indokolt a Densonál is magasabb béremelésben gondolkodni.

Dr. Bognár Ferenc elmondta, a vállalat megosztotta velük az aggodalmait, az autóipari struktúraváltás a vállalatot érő hatását, a dízel autógyártásról való átállás nehézségeit, és az elektromos/hibrid technológiák ázsiai gyártási dominanciáját. Felhívták a figyelmet a Covid-19 világjárvány közvetett és közvetlen hatásaira is, így a szakszervezet mérsékelte a bérigényeit 10 százalék körüli értékre. Ezen a ponton a munkáltató részben befogadta a szakszervezet érveit; a kölcsönös tisztelet mellett zajló tárgyalások kompromisszumos megoldásra vezettek.

Azt még el kell mondanom – teszi hozzá a szakszervezeti vezető –, hogy a megállapodáshoz nagyon fontos elem volt a LIGA Szakszervezetek részéről kapott szakértői háttérmunka, amely nagyban valószínűsítette a gazdasági adatok alapján, hogy a szociális hozzájárulás (2%-os) csökkentése júliustól végbe fog menni. Ennek fényében többlépcsős megállapodást kötöttünk.

Az első lépcső az alapbér fix emelése 6,6 százalékkal, aminek a része a most már 1 havi bért is kitehető bónusz (tudni kell, hogy a bónusz mindenkinek jár, bár csak októberben érződik majd, és 1,6 százalékos bértömeg növelő hatása keletkezik. Lefordítva – az első lépcső átlagos 6,6%-os növekedését, július elseje utáni (várható) állami adó csökkentése bekövetkezte esetén, további 1,7% béremelés követi. Így összesen 8,3%-os többlépcsős átlag béremelés valósulhat meg.

Dr. Bognár Ferenc arra a kérdésre, milyen a megállapodás fogadtatása, elmondta, hogy az első reakciók szerint pozitívan fogadták a munkavállalók a béremelés tényét és mértékét, azonban, mivel a munkáltató kérésére a végső alku előtt információs zárlatot tartottak, most kell a tájékoztatás egy részét bepótolni.

-kl