A komplex elhelyezkedési támogatásról

A 100/2021. (II. 27.) Korm. rendelet a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról rendelkezik arról, milyen támogatásokat nyújthat az állami foglalkoztatási szerv a súlyosan hátrányos helyzetű munkavállalók számára.

A komplex elhelyezkedési támogatásról

A támogatás a súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatását segíti elő és annak hátrányos következményeinek enyhítését célozza. Az állami foglalkoztatási szerv a súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatását elősegítő támogatást folyamatosan nyújtja.

A támogatás szempontjából súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló olyan személy, aki:

  1. legalább 24 hónapja regisztrált álláskereső; vagy
  2. legalább 12 hónapja regisztrált álláskereső és 15 és 24 év közötti életkorú; vagy alapfokú iskolai végzettségű; vagy 50 éven felüli személy; vagy egy vagy több eltartottal egyedül élő felnőtt.

A súlyosan hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedésük esetén hat hónapig járó bérkiegészítést kaphatnak. Ha foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesítenek, a minimálbér 30 százalékával megegyező összeghez, jelenleg havi több mint 50 ezer forinthoz juthatnak. Mindezek mellett a munkaadó is támogatásban részesül, amennyiben súlyosan hátrányos helyzetű személyt alkalmaz, mivel a jogviszony első négy hónapjára a munkavállaló bérének felét megtéríti az állami foglalkoztatási szerv.

Részletesebb felvilágosításért kérjük, tekintse át a támogatások igénybevételéhez készült hirdetményt, illetve forduljon a járási (fővárosi kerületi) hivatalok munkatársaihoz!