Demonstrált a DUNAFERR Ifjúsági Szervezet

A DUNAFERR Ifjúsági Szervezet 2021. április 12-én spontán demonstráció után Nyilatkozatot adott át a cégvezetésnek, mivel a Dunaferr munkavállalói nem kapták meg a törvényes határidőre a márciusi fizetésüket. 

NYILATKOZAT!

Tisztelt Cégvezetés!

Az elmúlt 6 hónap gyakorlata ugyan messze állt a törvényes keretektől, de mivel - ha részletekben is - minden hónapban teljesült a bérfizetés, igy a többség beletörődött ebbe a rendszerbe, mert legalább számíthattak rá és megkapták a megígért járandóságaikat.

Az ígéretek, melyek tőkeerős stratégiai partnerrő1 szó1tak, mára már ennek a partnernek a jelenlétet is emlegetik, aki átsegíti a DUNAFERR-t az átmenet időszakán. Mára úgy tűnik, mint ígéret, számunkra ez is semmivé vált. A dolgozók ettől függetlenül két részletben kapjak a fizetésüket, s mostanra már az első részlet is késve érkezik.

Dolgozók joggal várhatják el a korrekt tájékoztatást. A bérek maradéktalan es határidőre történő kifizetését, az érdekeiket képviselő szervezetekkel való korrekt együttműködést, különös tekintettel arra, hogy az átállás mindenképp szoros együttműködést kíván.

A munkáltató nem teheti meg, hogy már a saját ígéreteit sem tartja be, amivel tovább fokozza a munkavállalók bizonytalanságát a munkahelyek iránt tanúsított hűségükben, de ami számunkra a legfontosabb: létükben, családjaik fenntartásában.

Már nem tudjuk elfogadni azokat az érveket, amellyel mindig valaki mást vádolnak a kialakult helyzettel kapcsolatban. Hol a szakszervezetet, hol a kormányt, hol a leányvállalatok valamelyikére hivatkozva kerül sor a bérek átütemezéséére. Mára azonban már a bank is a vétkesek közé került. Ez elfogadhatatlan! Hosszú évek gyakorlatával egy Dunaferr típusú cégnek tisztában kell lennie azzal, hogy a saját rendszerei és a bankrendszer működése mit tesz lehetővé, milyen határidőkkel működik.

A munkavállalók felháborodása arra kényszerít bennünket, hogy ily módon fejezzük ki nemtetszésünket. Nemtetszésünket arról, hogy igy bánnak velünk, hogy a munkabékét ennyire semmibe veszik, hogy megfordulhasson a dolgozók fejeben az, hogy másnap bejöjjenek-e a munkahelyükre dolgozni, vagy sem.

Nem célunk kárt okozni, nem célunk a működőképességet kockáztatni. Olyan munkahelyet szeretnénk, ahol munkánkért megkapjuk juttatásainkat, ahol partnernek és nem ellenségnek tartanak bennünket.

Azt kérjük, hogy kezeljenek ennek megfelelően, hogy adják meg a megígért járandóságainkat, hogy a munkavállalók kérdéseire kapjanak megbízható válaszokat. Más módon nem biztosítható sem a jövő, sem a munkabéke.

Dunaújvaros, 2021. aprilis 12.

A Dunaferr munkavalla1ók neveben:

DUNAFERR lfjúsági Szervezet