A korhatár 35 év

2021. április 14-én a LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Bizottsága megtartotta idei első ülését, amely keretében többek között nemzetközi kapcsolatokról szóló előterjesztéseket tárgyalt meg, valamint nyilatkozatot fogadott el – az 5 konföderáció közös nyilatkozatával egyezően – az április 19-re tervezett iskolanyitásról.

A korhatár 35 év

Az online formában megrendezett ülés napirendi pontjai között szerepeltek az ifjúsággal kapcsolatos nemzetközi szakszervezeti lehetőségek (Pl. ETUC Ifjúsági Bizottságában betöltendő konföderációs pozíció), valamint a Bizottság 2021. évi tevékenységének megtervezése. A bizottság tagjainak mandátuma az év végével lejár, így a résztvevők napirendere tűzték a Bizottság fiatalításának kérdését. A nemzetközi normák szerint ifjúsági korúnak leginkább a 35 év alattiak számítanak, ezért a LIGA Ifjúsági Bizottsága is igyekszik majd összetételében ennek megfelelni. A folyamat érdekében az éven a bizottság fel fogja mérni a LIGA tagszervezetei között, hogy mely szervezetnél működik ifjúsági bizottság, illetve mely szakszervezetek tisztségviselői felelnek meg az adott korhatárnak.

Mivel a bizottság tagjai korosztályt tekintve érintettek az április 19-re tervezett óvodai, illetve iskolai újranyitással kapcsolatban, ezért határozatot hoztak, hogy támogatni kívánják az 5 konföderáció 2021. április 14-én megfogalmazott nyilatkozatát az alábbi formában:

„A LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Bizottsága támogatja a SZEF, az ÉSZT, a LIGA Szakszervezetek, a MASZSZ és a Munkástanácsok közös nyilatkozatát az április 19-re tervezett iskolanyitásról

Két generáció is nagy veszélybe kerül a nyitással kapcsolatban, a szülők és a gyerekek is. A 40 év alatti korosztály esetében még nagyon alacsony az átoltottság, a gyermek korosztályból pedig még senkit nem oltottak be. A szülők korosztálya jelen pillanatban az egyik legveszélyeztetettebb, s bár a gyerekeknél a betegség gyorsabb lefolyású, hosszú távon súlyos szövődményeket is okozhat.

A szülőknek van lehetőségük eldönteni, hogy küldik-e iskolába a gyereküket, de gyakorlatilag ezzel túl nagy felelősség hárul rájuk. Hétfőtől, amelyik gyermek otthon marad, egyedül kell, hogy megoldja a tanulással kapcsolatos teendőit, ha iskolába megy, veszélybe kerül az egészsége.

Kérjük, hogy a kormány hallgassa meg a pedagógusok és a szülők véleményét, valamint vegye figyelembe a szakszervezeti konföderációk javaslatait!

2021. április 15.

                                                                         LIGA Szakszervezetek

                                                                            Ifjúsági Bizottsága"

 

Dudás Roland