Rugalmas SZÉP-kártya

2021. április 15-én megjelent az a kormányrendelet, amely értelmében a SZÉP-kártya bármelyik alszámlájáról szabadon lehet költeni bármilyen, SZÉP-kártya által engedélyezett célra.

Rugalmas SZÉP-kártya

Árkovics István, a LIGA Szakszervezetek gazdasági alelnöke elmondta, hogy a munkáltatónak megvan a lehetősége, hogy a munkavállalók részére a SZÉP kártya 3 különböző alszámlájára juttatást utaljon. Ezt a szakszervezetek a kollektív szerződésben is rendezhették, mint kafetéria elemet. A járvány hullámainak megjelenésével azonban problémát okozott a SZÉP-kártyán meglévő összegek felhasználása. A szálláshelyeket, edzőtermeket bezárták, és mivel korábban nem lehetett átcsoportosítani a SZÉP-kártya alszámlái között, fennállt az a veszély, hogy ezeket az összegeket nem lehet felhasználni.

A három alszámla közül a szabadidő és a szálláshely alszámlán biztosított szolgáltatások nagy részét a járványügyi korlátozások miatt még jelen pillanatban sem lehet igénybe venni, de az új kormányrendelet alapján 2021. április 25-től 2021. december 31-ig bármilyen alszámláról lehet költeni bármilyen, SZÉP-kártya által engedélyezett célra.  Így a koronavírus-járvány miatt felhalmozódott összegeket, amelyeket a munkáltatók béren kívüli juttatásként biztosítottak a munkavállalók számára, el lehet költeni, például étel rendelésre.

Természetesen, amint megnyílnak a teraszok, az éttermi fogyasztás is rendezhető lesz a SZÉP-kártyával, illetve, ha újranyithatnak a szálláshelyek, edzőtermek, a múzeumok, vagy az állatkertek, akkor azokra is lehet a SZÉP kártya bármelyik alszámlájáról költeni. Úgy tudom, mintegy 160 milliárd forint gyűlt fel a kártyákon, ennek az elköltését segíti a rendelet.

l-

fotó: MTI