Az EUROMIL 6. kongresszusáról

2021. április 22-én és 23-án a Katonai Egyesületek és Szakszervezetek Európai Szervezete (EUROMIL) megtartotta 6. Kongresszusát. A küldöttek új ügyvezető testületet választottak, majd megvitatták az európai fegyveres erőkben megjelenő rasszizmus és szélsőségesség kérdését.

Az EUROMIL 6. kongresszusáról

2021. április 22–23-án az EUROMIL tagszervezeteinek több mint 60 küldötte vett részt az EUROMIL 123. Elnökségi ülésén és 6. Kongresszusán. A Honvédszakszervezetet Bácskai István elnökségi tag és Czövek János elnök képviselte.

Az első nap Emmanuel Jacob elnök nyitotta meg az évente kétszer tartandó Elnökségi ülést, amely jóváhagyja az Ügyvezető testület feladatait és lendületet ad az EUROMIL szakszervezet politikájának jövőbeni továbbfejlesztéséhez, továbbá elfogadták a szervezet költségvetését. Ezután Roger Housen (ACMP-CGPM, Belgium) a virtuális Kongresszus elnöke folytatta ülés levezetését.

A Kongresszus új Ügyvezető testületet választott a következő négy évre. Az EUROMIL új vezetését Emmanuel Jacob elnök (ACMP-CGPM, Belgium), Jörg Greiffendorf alelnök (DBwW, Németország), Ton de Zeeuw gazdasági alelnök (MARVER/FNV, Hollandia), valamint Bácskai István (Hosz, Magyarország), Gerard Guinan (PDFORRA, Írország), Jesper Hansen (CS, Dánia), Antonio Lima Coelho (ANS, Portugália), Johan Öhlén (SAMO, Svédország) és George Zgardanas (P.FE.AR.F.U., Görögország) alkotják.

Ismertetésre került az Ügyvezető testület 2016–2021 közötti időszakra vonatkozó jelentése, amely részletezte az EUROMIL tevékenységeit az alapvető jogok, a szociális párbeszéd, a biztonság és a védelem, valamint a tagszervezetek közvetlen támogatása területén.

Másnap a szervezet Elnökségi ülést tartott, amely keretében nyilvános panelbeszélgetést szervezett „A szélsőségesség leküzdése a fegyveres erőkben” témában. A téma részletes tárgyalását és a hozzászólásokat itt lehet elolvasni.

hsz.hu