Postás béremelés: 136 ezer egy évre?

2021. május 31-én megkezdődött a bértárgyalás a Magyar Posta Zrt. és a vállalatnál működő négy szakszervezet között. Tóth Zsuzsanna a Postás szakszervezet elnöke szerint, ha nem kellő ütemben és tartalommal folyik a tárgyalás, akkor kollektív munkaügyi vitát indítanak.

Postás béremelés: 136 ezer egy évre?

Dr. Fónagy János a múlt heti KVKF ülésen bejelentette, hogy a kormány nem tervezi, hogy egységesen tárgyaljon a közszolgáltató vállalatoknál dolgozók béremeléséről, de engedélyt ad a legnagyobb állami közszolgáltató cégeknek, hogy elkezdjék az egyeztetést a dolgozókkal. A Magyar Posta Zrt. szakszervezeteivel el is kezdődtek az egyeztetések, ahol kiderült, a munkáltató 2021-re igencsak szerény, bruttó 136 ezer forintos éves egyszeri juttatásra tett ajánlatot. A javaslat nem több, mint az év végi elismerését jelentő összeg, így az érdekvédők elégedetlenek.

Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke elmondta, az ajánlatot még nem értékelték a testületek, de biztos, hogy sem ők, sem a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége, sem a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége, sem pedig a Kézbesítők Szakszervezete nem fogadja el.

Tóth Zsuzsanna hozzátette, tegnap dr. Fónagy János megerősítette a Parlamentben, amit a legutóbbi KVKF ülésen mondott el a résztvevőknek: valójában a tulajdonosi döntések mentén halasztódik a béremelés a postánál. A menedzsmentnek nincs felhatalmazása az érdemi tárgyalásokra.  

– A postánál működő érdekképviseletek már ősszel megtették javaslatukat, milyen keretekkel kívánnak tárgyalni, de most először ültek le velünk – folytatta az érdekvédő. – Mi a szokásos üzemmenetben indítottuk a tárgyalást, összhangban a másik 3 szakszervezettel. 10 százalékos bértömeg növekedési igényt fogalmaztunk meg. Azért is, mert a vállalati bérek a postánál alacsonyabbak, mint például a nagy közlekedési cégeknél, és szeretnék felszámolni a lemaradásunkat.

A tárgyalások elkezdődtek, de ha nem kellő ütemben és tatalommal folytatódnak tovább, akkor kollektív munkaügyi vitát indítunk – hangsúlyozta Tóth Zsuzsanna.  – Meggyőződésem, hogy a tavalyi béremelés is azért lett sikeres, mert sikerült együtt erőt felmutatni a közös demonstrációnk során. Most is erős az összefogás a szakszervezetek között, bízunk abban, hogy az eredmény tovább erősíti ezt.

A postás egyeztetés a munkáltatóval a jövő héten folytatódik. A munkavállalók legalább a reálkeresetek csökkenésének megakadályozásával az erősen lemaradt bér felzárkóztatásának igényét sem adták fel.

l-

Fényképünkön a 2020-as postás tüntetés. K.L.