MÁV-VOLÁN csoport: létrejött a bérmegállapodás

2021. június 25-én, hosszú hónapokon át tartó tárgyalássorozat után aláírásra került a MÁV-VOLÁN vállalatcsoport mintegy 56 ezer munkavállalójára kiterjedő bérmegállapodás.

MÁV-VOLÁN csoport: létrejött a bérmegállapodás

Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke a megállapodásról elmondta: „minden szakmai érvet felsorakoztatva sikerült ezt a 2 és fél éves megállapodást kialakítani, illetve a munkáltatóval és a kormányzattal mint tulajdonossal elfogadtatni. Nem volt egyszerű feladat, több fordulón keresztül vívtuk a csatát, de reméljük, hogy tagjaink elégedettek lesznek, felmérve a tőlünk független külső körülményeket.

Mindnyájan tudjuk, hogy a pandémia ideje alatt is fenntartotta szolgáltatásait a vállalatcsoport, annak ellenére, hogy bevétel abból nem származott. Mindenkinek megmaradt a munkahelye, minden hónapban megkapta a munkabérét, és ez kiszámítható élethelyzetet biztosított. Ugyanakkor a vasutas dolgozók kitartóan végezték a munkájukat, kitéve magukat a járványveszélynek. Emellett a megélhetés drágult, ezáltal a keresetük értéke is csökkent.”


A megállapodás

A MÁV Zrt. a megállapodás aláírásával vállalja, hogy a konszolidációs körébe bevont gazdasági társaságok (a MÁV-START Zrt., a VOLÁNBUSZ Zrt., a  MÁV Szolgáltató Központ Zrt., a MÁV FKG Kft., a ZÁHONY-PORT Zrt., a MÁV KFV Kft., a MÁV Vagon Kft., a MÁV-HÉV Zrt. és a MÁV RAIL TOURS Kft.) esetében tulajdonosként biztosítja a jelen megállapodásban foglaltak végrehajtását.

 

2021. évben

A munkavállalók számára évi egyösszegű, egyszeri juttatás:

nettó 200.000 Ft SZÉP Kártya szállás-alszámla, vagy a munkavállaló legkésőbb a jelen megállapodás aláírását követő 15 napon belül elektronikus felületen megtett nyilatkozata esetén

bruttó 200 000 Ft pénzjuttatás kifizetést vagy
bruttó 100 000 Ft pénzjuttatás kifizetést és nettó 100 000 Ft SZÉP Kártya szállás-alszámla juttatást biztosít azok számára, akinek a munkaviszonya 2021. május 31. napján és a kifizetés napján is fennáll.

A munkavállalói lojalitást elismerő juttatás

A juttatás összege legalább bruttó 300 000 Ft, a VOLÁNBUSZ Zrt. és a MÁV-HÉV Zrt. esetében legalább bruttó 220000 Ft.  Amennyiben a munkaviszony a kifizetést megelőző év december 1. napja és tárgyév november 30. napja között folyamatosan fennáll. A juttatás kifizetése minden társaság esetében december hónapban, hóközi kifizetéssel történik.

 

2022. évben

Egyösszegű, egyszeri juttatás

2022. január hónapban legalább bruttó 50 000 Ft egyszeri juttatás kerül kifizetésre, amelyre az a munkavállaló jogosult, akinek munkaviszonya 2021. december 1. és 2022. január 15. napja között folyamatosan fennáll.

Bérfejlesztés

2022. január 1. napjával alanyi jogú 10% mértékű alapbéremelés kerül végrehajtásra.

Alanyi jogú SZÉP kártya juttatás

100 000 Ft értékben SZÉP Kártya vendéglátás-alszámla juttatásra jogosult az a teljes munkaidőben foglalkoztatott statisztikai állományban, vagy tartós keresőképtelenség miatt jogi állományban lévő munkavállaló, akinek a munkaviszonya 2022. február 28. napján és a kifizetés napján is fennáll.

A munkavállalói lojalitást elismerő juttatás

A juttatás összege bruttó 350.000 Ft, a VOLÁNBUSZ Zrt. és a MÁV-HÉV Zrt. esetében bruttó 310.000 Ft.

 

2023. évben

Bérfejlesztés

2023. január 1. napjával alanyi jogú legalább 5% mértékű alapbéremelés kerül végrehajtásra.

Alanyi jogú SZÉP kártya juttatás

Legalább 100.000 Ft értékben SZÉP Kártya vendéglátás-alszámla juttatásra jogosult az a teljes munkaidőben foglalkoztatott statisztikai állományban, vagy tartós keresőképtelenség miatt jogi állományban lévő munkavállaló, akinek a munkaviszonya 2023. február 28. napján és a kifizetés napján is fennáll.

A munkavállalói lojalitást elismerő juttatás

A juttatás összege egységesen bruttó 350000 Ft.

További juttatások

- A munkáltatói önkéntes egészségpénztári tagdíj-kiegészítés bevezetéséről szóló megállapodás időbeli hatályát 2022. december 31. napjáig meghosszabbodik.

- A „szolgálati idő elismerése” juttatás intézményét jelen megállapodás időtartama alatt legalább azonos mértékben fenntartják és közösen értékelve a szolgálati idő elismerés rendszerének tapasztalatait, mérlegelik annak a jövőbeni fenntartásának lehetőségét, 2025. december 31. napjáig az aláíró felek.

Egyebek

Munkáltató vállalja, hogy amennyiben Magyarország főbb gazdasági mutatóinak változása indokolttá teszi, az érdekképviseletek kezdeményezésére – kötelezettség nélküli – tárgyalásokat folytat jelen megállapodás 2023. évre vonatkozó módosításáról.