A munkáltatók segítsék a negyedik hullám megelőzését!

2021. augusztus 31-én a LIGA Szakszervezetek közleményt adott ki, amelyben kérte, hogy a munkáltatók pozitív motivációval segítsék a negyedik hullám megelőzését.

A munkáltatók segítsék a negyedik hullám megelőzését!

Közlemény

 

A LIGA Szakszervezetek aggodalommal látja, hogy Magyarország nem tudja elkerülni a COVID-19 vírus negyedik hullámának felfutását. Figyelembe véve azt, hogy az átoltottság mértéke nem elég magas ahhoz, hogy a lakosság körében el lehessen kerülni a fertőzések elterjedését, arra kéri a magyarországi munkáltatókat, hogy segítsenek a járvány kezelésére történő felkészülésben!

LIGA Szakszervezetek tagszervezeteitől sok pozitív visszajelzést kapott, a magyarországi munkáltatók előremutató intézkedéseiről, amelyekkel már a COVID-19 fertőzés korábbi hullámait kezelték. Az intézkedésekbe beleértendők mindazok a tesztelési, higiéniai és elkülönítési rendszabályok, amelyek segítették a védekezést, és beleértendők az oltást lehetővé tevő, az oltásra motiváló intézkedések is.

Megbecsülést érdemelnek azok a vállalatok, amelyek, esetenként egyoldalú kötelezettségvállalással, már eddig is segítették az oltási hajlandóság növelését. A LIGA Szakszervezetek szerint egyrészt indokolt az a gyakorlat, hogy a munkáltató igazolja a távollétet az oltás napjára. Másrészt meggyőződése szerint a köz érdekét szolgálja, ha a munkáltató, amennyiben megteheti, ajándékcsomaggal, pótszabadsággal vagy szabadnappal motiválja az oltást meg fel nem vett dolgozóit.

A LIGA Szakszervezetek javasolja a fertőzés gyanúja esetén a vállalati kontaktkutatást, adott esetben a karantén bevezetését, és fontosnak tartja a munkavállalók lehetőség szerint gyakori tesztelését. A szervezet megállapítja, hogy jó gyakorlat a munkavállalók váltott csoportokban történő foglalkoztatása, a rendezvények létszámkorlátozása, illetve az otthoni munkavégzés lehetőségének biztosítása.

A LIGA Szakszervezetek meglátása szerint a távmunka és az otthoni munkavégzés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, kéri ezért a munkáltatókat, hogy – az oltás érdekében kifejtett pozitív motiváció mellett – alkalmazzák minél szélesebb körben ezt a munkavégzési formát a járvány előtti időszakban és a járvány folyamán.