Az ember és a gépek

2021. szeptember 6-án a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége „A Munka Jövője – Hogyan segíthetik a modern technológiai eszközök az emberi munka hatékonyságának növelését és a munkavégző képesség fenntartását?” című projektének képzésére került sor, a LIGA Szakszervezetek mint projekt partner részvételével.

Az ember és a gépek

A rendezvény a GINOP-5.3.5-18-2020-00166 számú projekt keretében került megvalósításra,”Szociális partnerek kapacitásfejlesztése: a szervezet tisztségviselőinek, munkavállalóinak képzése” tevékenység keretében.  

A VIAPAN HR Trainer Kft. által lebonyolított rendezvényen elsőként elméleti előadásokat hallgattak a résztvevők az „Ipar 4.0” fogalmáról, jelentőségéről napjainkban és a közeli jövőben, majd a az Ipar 4.0 program bevezetésének lépéseiről volt szó. A rendezvény egy pontján, a kollaboratív robotok alkalmazásának szociális, üzleti vonatkozásai bevezetésének lehetőségei témakörnél, a résztvevőknek egy-egy Lego-robotot kellett kis csoportokban összerakni, majd egy robotkar élő bemutatása, illetve az „exoskeleton nevű, fizikai munkát segítő berendezés megismertetése történt. A rendezvényen szóba kerültek az ember-gép rendszer együttműködésének lehetőségei és veszélyei is.

ipari forr.jpg [md-600]

Mint ismeretes a negyedik ipari forradalom alapvető változást jelent abban, ahogyan élünk, dolgozunk és egymáshoz viszonyulunk. Ez az emberi fejlődés új fejezete, amelyet az első, második és harmadik ipari forradalomhoz hasonló rendkívüli technológiai fejlődés tesz lehetővé. Ezek az előrelépések a fizikai, a digitális és a biológiai világot összeolvasztják. A negyedik ipari forradalom nem csak technológia által vezérelt változás, hanem lehetőség arra, hogy a társadalom különböző csoportjai, így a munkavállalók is hasznosítani tudják az összefolyó technológiákat – végső soron a munkavégzés megkönnyítése érdekében.

-l