Formálódik a bércsomag

2021. szeptember 7-től 10-ig háromnapos találkozót tartott az Élelmiszeripari Munkavállalók Független Szakszervezete Siófokon. A problémákat ki kell beszélni - vallja a szervezet társelnöke. 

Formálódik a bércsomag

Nyisztor Margaréta, az ÉMFSZ társelnöke elmondta: „Az immár hagyományos rendezvényünkön nem csak a működéssel kapcsolatos hivatalos kötelezettségeket szerettük volna letudni, de olyan kérdéseket is szerettünk volna megbeszélni, amelyek tisztázása elengedhetetlen a szakszervezet működéséhez.

A működésünkkel kapcsolatban elhangzottak a beszámolók, viták; az elnökségi beszámolót Gayer Zsolt elnök, Jenei László gazdasági elnök, és jómagam prezentáltuk.

Mindemellett arra is sort kerítettünk, hogy meghívjuk a munkáltatókat: Lengl Tamás az MCS Vágóhíd Zrt. részéről, Takács István vezérigazgató a Pick Szeged Zrt. részéről fogadta el a meghívásunkat. Őket a vállalatok HR vezetői is elkísértek, illetve még Heltai Lajos Pick Termelési Igazgatóval is termékeny beszélgetést sikerült lebonyolítani.  

A meghívás indoka, hogy a vállalatainknál nagy változások történtek, illetve a fognak történni. Ezen kívül mindenkit érdekel a bérek alakulása, a pandémia behatásai, és az is, hogy a jövőben a vállalaton belül hogyan változik a munkaszervezés vagy egyéb, a munkavállalókat érintő kérdések. Úgy éreztük, a vállalat vezetők pozitív hozzáállással jöttek el. Világossá tették, hogy a céljuk, amellett, hogy a termelést folyamatosan a piaci igényeknek megfelelővé fejlesszék, a munkabéke megteremtése. Megtudtuk, hogy ennek érdekében olyan bércsomag formálódik, amely bércsomagba bele kell érteni a béren kívüli juttatásokat is, amely remélhetőleg elégedett munkavállalókhoz vezethet.

Természetesen vannak anomáliák a vállalatokon belül. Pontosan az a lényege ezeknek a találkozóknak, hogy ezeket kibeszéljük. Nyilván a munkáltató dönt, de szeretnénk elérni, hogy a mi javaslatainkat is figyelembe vegye a felmerült kérdések rendezése során.

Másnap a LIGA Szakszervezetek elnöke áttekintést adott a jelenlegi bérpiacról, azon kívül a foglalkoztatottságról, és az ehhez kapcsolódó gazdasági folyamatokról. Szóba kerültek az elvándorlás kérdései, a Munka törvénykönyve egyes pontjai, amely utóbbi témával kapcsolatban elmondtuk, milyen módosításokat szeretnénk. Mészáros Melinda a jövő évi országos bérfejlesztés lehetőségeit ismertető előadása után kialakítottuk a saját elképzeléseinket is a 2022-es évre."

A tanfolyamot e sorok írójának kommunikációs tréningje zárta, amely tréning megpróbált rámutatni azokra a kommunikációs problémákra, amelyek a szakszervezeti működés során félreértéseket okozhatnak, és amelyek fejlesztésével hatékonyan javítható a szervezet működése.

A jó hangulatú képzésen és a találkozón 26 tisztségviselő vett részt.

kl