VKF: a kormány csökkenti a szocho-t

2021. október 13-án a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma munkavállalói oldalának képviseletében Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta, a szakszervezetek 262 ezer forintra emelnék a garantált bérminimumot. A kormány jelezte, 2022-től 4 százalékkal csökkenti a szociális hozzájárulási adót.  

VKF: a kormány csökkenti a szocho-t

Bodó Sándor az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közölte, a 4 százalékpontos csökkentéssel a szocho a jelenlegi 15,5 százalékról jövőre 11,5 százalékra csökken.

Bodó Sándor hozzátette, a minimálbér-emeléssel szemben a garantált bérminimum emelését tekintve a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) munkaadói és munkavállalói oldalának álláspontja még távol van egymástól. Ugyanakkor jelezte, a bértárgyalások most már hetente folytatódnak.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára ismertette: a munkaadói oldal közös álláspontja értelmében a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig - a minimálbér 20 százalékos emelésével szemben - 12 százalékkal, 245 ezer forintra nőhet 2022. január 1-től, amennyiben a szocho kulcsa nem 4, hanem 5 százalékponttal csökken. A munkaadói oldal abban is egyetértett, hogy amint a szocho további 3 százalékponttal csökken, akkor követheti a minimálbér növekedési ütemét a garantált bérminimum, amely így több mint 260 ezer forintra nőhet.

A VKF munkavállalói oldalának képviseletében Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta, a felek egyetértettek abban, hogy a jövőre életbe lépő minimálbért bruttó 200 ezer forintban határozzák meg. Hozzátette, a munkavállalói oldal a garantált bérminimum esetében is a minimálbér csaknem 20 százalékos emelésével azonos mértékű emelést irányzott elő jövőre, ez a gyakorlatban csaknem bruttó 262 ezer forintos összeget jelentene - ismertette a szakszervezeti vezető.

A felek továbbá rögzítették, hogy újabb, több évre szóló megállapodás előkészítését kezdik meg. Erre novemberben sor kerülhet, a jövő évi megállapodás aláírásakor. Hangsúlyozta Mészáros Melinda, hogy a nettó bérpozíciónak is javulnia kell a következő években. A személyi jövedelemadó és a munkavállalói adóterhek csökkentésére vonatkozó javaslatot fogalmaztak meg. Már 2022-ben előre hozottan egy több évre szóló megállapodást szeretnének, amely hosszabb távon minden munkavállalónak a nettó bérpozícióját javítani tudja.

A VKF munkaadói és munkavállalói oldalának tárgyalásai október 20-án folytatódnak.