9 százalékos béremelés a postánál

Jövőre ugyanolyan jól, de több pénzért dolgoznak a munkavállalóink – tájékoztat a 2021. október 11-i bértárgyalások eredményéről Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke.

9 százalékos béremelés a postánál

A hároméves bérmegállapodás részeként 2022-re átlagosan 9 százalékos béremelést kapnak a postások, és Tóth Zsuzsanna tájékoztatása szerint a  keretösszeg felosztási elveiről is sikerült megállapodniuk a munkáltatóval. Mindez két hónapon keresztül tartó szakszervezeti munka eredménye. A tárgyalások során a postai munkakörök szervezeti értékét (HAY-besorolás) és a regionális bérpiaci középfizetéstől való eltérést vették figyelembe. Azaz, hogy egy általánosan használt értékelési rendszer alapján mennyire fontos az adott munkakör, illetve az adott munkakörben dolgozó munkatárs bére mennyire marad el a környéken hasonló végzettséggel, szaktudással rendelkező emberek középfizetésétől.

E két szempont figyelembevételével a postánál dolgozó 23 ezer munkavállalóból a végrehajtási területeken dolgozók (kézbesítők, felvételesek, háttérben dolgozók) bére emelkedik a legjobban, ugyanakkor számít a tapasztalat és a Postánál eltöltött idő is. Ezek szerint az alapbér növekedésében a 15 év vagy a feletti munkaviszonnyal rendelkező munkatársaknak alanyi jogon jár a béremelés 80%-a, 20% pedig differenciálható.

Tóth Zsuzsanna elmondta, elérték, hogy a munkatársak hűségét jubileumi kifizetéssel ismerje el a munkáltató a Postai Világnap alkalmából, amit az érintettek októberben kapnak kézhez. Mindezeken túl a béremelésen kívül egyszeri kifizetésként jövőre minden postai dolgozó bruttó 100 000 forintot kap.

A szakszervezet elérte azt is, hogy a jövő évtől a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítése 9 Ft/km-ről 15 Ft/km-re emelkedik, és azt is lefektették, hogy nem lehet elvenni a minimálbér vagy garantált bérminimum kötelező emeléséhez szükséges forrásokat, amíg ki nem derül annak mértéke és finanszírozása.

A munkakörökhöz tartozó HAY besorolásról a dolgozók a munkaköri jegyzékben találnak információt, de a szakszervezet segít akkor, ha a munkavállalók számára nem világos, milyen béremelésre számíthatnak jövőre. Tóth Zsuzsanna úgy fogalmazott, jövőre ugyanolyan jól, de több pénzért dolgoznak a munkavállalóink.