Kötelező lesz az oltás?

2021. október 28-án a  Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának soron kívüli összehívását kezdeményezte a munkavállalói oldal a munkáltatók által egyoldalúan elrendelhető védőoltásra kötelezés kérdésében. A szakszervezetek kérik, hogy kormány konzultáljon a kérdésről.

Kötelező lesz az oltás?

Bodó Sándor

foglalkoztatáspolitikáért

felelős államtitkár

Innovációs és Technológiai Minisztérium

 

Tisztelt Államtitkár Úr!

 

A Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) munkavállalói oldalát alkotó szervezetek, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, valamint a Munkástanácsok Országos Szövetsége ezúton kezdeményezik a VKF Monitoring Bizottságának sürgőséggel történő összehívását, annak érdekében, hogy a Bizottság konzultációt folytasson a kormány döntéséről, amely szerint a vállalatok jogot kapnak arra, hogy kötelezően előírják a koronavírus elleni védőoltást a munkavégzés feltételeként.

Tekintettel arra, hogy az intézkedéssel kapcsolatban számos részletkérdés nem tisztázott, a konzultációt feltétlen szükségesnek tartjuk.

Kérjük, hogy a Monitoring Bizottság ülését a lehető leghamarabb összehívni szíveskedjen!

 

Budapest, 2021. október 28.

Tisztelettel:

Dr. Mészáros Melinda, elnök, Liga Szakszervezetek 
Székely Tamás, alelnök, Magyar Szakszervezeti Szövetség
Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége

 Mellékletek:

A Kormány 597/2021. (X. 28.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet módosításáról.

A Kormány 598/2021. (X. 28.) Korm. rendelete a munkahelyek koronavírus elleni védelméről.

A Kormány 599/2021. (X. 28.) Korm. rendelete a koronavírus elleni védőoltásnak az állami és önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak által történő kötelező igénybevételéről