„Két éve késik a béremelés"

2021. szeptember 21-én vette fel a LIGA Szakszervezetek a tagjai sorába a balmazújvárosi Info Kommunikációs Szakszervezetet. Mecsei Róbert elnököt kérdeztük a szakszervezet céljairól.

„Két éve késik a béremelés

Mecsei Róbert elmondja, korábban négyezernyolcszáz munkavállalóból hatszáznegyvenen voltak tagok a korábbi vállalati alapszervezetükben, amely az informatikai szolgáltatókat és a korábbi matávosokat fogta össze. Sajnos nem voltak megelégedve a korábbi szakszervezettel, úgy érezték, csak a befizetéseik a fontosak, de a befizetéseikért kevés dolgot várhattak el, valamint javító javaslataikat rendszeresen figyelmenkívül hagyták. Nem voltak megelégedve a szervezet jogászával sem, akik - ahogy Mecsei Róbert fogalmaz - "néha felvették a telefont, néha nem". Pedig elkelt volna a segítség, hiszen rendszeresen történtek a munkavállalók kárára események, ahol a hathatós jogi segítséggel más megoldások születhettek volna. A szervezeten belül szerettek volna nagyobb önállóságot elérni, de sajnos ezt a központi szervezet nem támogatta, ezért új szervezetet alakítottak Info Kommunikációs Szakszervezetet (IKSZ) néven.

Ez már a múlt, teszi hozzá az elnök, most már előre néznek. Még 2019-nyarán kezdtek el szervezkedni, és nem sokkal később megalakultak, azonban a koronavírus miatt a kezdeti szervezési lendület elapadt. Jelenleg a LIGA Szakszervezetek támogatásával szeretne a szervezet megerősödni. Most 13 tagjuk van, egy alapszervezetben (a szervezeti változások nyomán, jelenleg 2300 fő van az alapszervezet vállalatánál). Az alapszabály szerint a szervezet nyitott vállalati csoportok számára. A munkavállalóik informatikusok, informatika programozók, de dolgoznak az üzemeltetés, a projekt menedzsment és a fejlesztés területén is. A vállalatuk a Deutsche Telekom IT Solutions, a német cég magyarországi leányvállalata, azon belül is a Deutsche Telekom IT & Telecommunications Hungary.

A szakszervezet céljairól Mecsei Róbert elmondja: "vége a harmadik hullámnak, már a negyedik hullám közepén vagyunk, de két éve nincs általános béremelés, ezért elégedetlenek a dolgozók. Átfogó felmérést készítünk a dolgozók között (Tisztes Megélhetés 2021 Felmérés), így rövidtávú célunk, hogy a munkavállalóink bérét felzárkóztattassuk, egyéb jóléti szolgáltatásaik bővítését elérjük. Továbbá célunk a szakszervezeti tevékenység megismertetése minél nagyobb körben a vállalaton belül, a munkavállalói összetartás erősítése és a taglétszám jelentős növelése. 2022 első negyedévében a kitűzött célunk legalább 20% reprezentativitás, majd 2022 végére ezt 50% felé mozdítani. Ennek elérése érdekében, a rendelkezésre álló digitális technikákat fogjuk segítségül hívni, a „new normal" térnyerése miatt, valamint válaszul a jelenlegi kihívásokra, de természetesen a központi szerepben a munkavállalók állnak, hiszen minden értük és velük történik. Mottónk: Együtt, egymásért, egy kiszámítható és fair jövőért."

k.l.