Sztrájkbizottság a szentgotthárdi Opel gyárban

December végén a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete és a Járműgyártók Szakszervezeti Bizottsága közös sztrájkbizottságot alakított. A dolgozók január elején sztrájkra készülnek, ha a munkáltató továbbra sem változtat a bérajánlatán.

A hetek óta tartó bértárgyalás megakadt, a hétnapos kollektív munkaügyi vita idejében sem sikerült megállapodni a bér kérdésében a munkáltatóval, így a munkavállalók sztrájkbizottságot alkítottak Szentgotthárdon. A munkáltató két évre szóló megállapodásra tett javaslatot, amelynek 2022. évre vonatkozó bérjavaslata a szakszervezetek számára elfogadható, azonban a 2023-ra szóló ajánlat elfogadhatatlan. 

Az Opel gyár szakszervezetei azt javasolták, szülessen külön megállapodás 2022-re és folytassák a tárgyalást 2023-ra vonatkozóan, azonban a munkáltató ezt a javaslatot visszautasította.

- Mindkét szakszervezet előzetesen felmérte az igényeket a munkavállalók között. Ennak alapján, bár az MTSZSZ a tárgyalásos megállapodás híve, nem volt más eszköz, mint a sztrájkbizottság megalakítása - tájékoztat a konfliktusról Buzásné Putz Erzsébet a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete elnöke, majd hozzáteszi: - A két ünnep között küldtünk a tulajdonosnak is egy levelet, nagyon várjuk a választ, egyelőre azonban úgy néz ki, hogy nem elkerülhető a sztrájk. A két éves megállapodás második évére olyan kis mértékű béremelést ajánl a menedzsment, hogy ez tovább erősíti az elmúlt évek tendenciáit; az alacsony bérek miatt a munkavállalók elhagyják a céget.

(az mtszsz tájékoztatatója alapján k.l.)