Változnak az adószabályok

2022-től változnak az adószabályok, a családi kedvezményre jogosultak adóvisszatérítést kapnak, a 25 év alatti fiatalok adókedvezményt, a SZÉP kártya zsebeinek keretösszege visszaáll a korábbi mértékre.

Változnak az adószabályok

Szja visszatérítés

Nem új változás, de a 2022. évet érintő szabályozás, hogy minden családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár adó-visszatérítés.

Visszatérítésként

  • az összevont adóalap utáni személyi jövedelemadónak az igénybe vett kedvezmények levonása után fennmaradó összege,
  • az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) személyi jövedelemadónak minősülő része (9,5 százalék)
  • a katásoknál a tételes adó 25 százaléka jár vissza.

A visszatérítés a családi kedvezményre jogosultaknak jár:

  • a gyermekük után családi pótlékra jogosultaknak, tehát a kedvezmény a gyermeket közösen nevelő szülők közül mindkettőt megilleti,
  • a családi kedvezményre magzat után, a várandósság 91. napjától jogosultaknak, és a várandós nő házastársának is.
  • Azok a szülők, akik 2021-ben közös háztartásban nevelik gyermeküket, családi pótlékra jogosultként igénybe vehetik a visszatérítést, függetlenül attól, hogy házasságban élnek, vagy élettársak. Házasságon a bejegyzett élettársi kapcsolatot is érteni kell.

A visszatérítés az élettársnak is jár, aki a szülővel és annak gyermekével együtt él, ha a gyermek után ő is jogosult a családi pótlékra.

A visszafizetés felső határa a 2020 december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalma, azaz 15 százaléka. Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön, legfeljebb 809 ezer forintot térít vissza az állam.

Azok, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait ismeri a NAV, illetve azok, akiknek az adatait ugyan nem ismeri teljes mértékben, de 2021. december 31-ig ezzel kapcsolatban nyilatkozatot tettek, 2022. február 15-ig megkapják a visszatérítést. Azok, akik nem nyilatkoztak időben, az önállóan elkészített bevallásukban igényelhetik a visszatérítést.

 

Fiatalok adókedvezménye

A 25 év alatti fiatalok 2022. január 1-től új adókedvezményt vehetnek igénybe, azaz nem kell adót fizetniük a törvényben meghatározott összevont adóalapba tartozó jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig. A kedvezmény havi összege 2022-ben 433.700.-Ft, ami azt jelenti, hogy havonta akár 65.055.-Ft-tal több pénz maradhat egy fiatal zsebében, attól függően, hogy mennyi a havi bruttó jövedelme. A kedvezmény azokra a hónapokra jár, amelyekben a fiatal a 25. életévét még nem töltötte be. Utoljára abban a hónapban érvényesíthető, amelyben a fiatal betölti a 25. életévét. A kedvezményt a munkáltató, a kifizető automatikusan figyelembe veszi.

 

Szochó és szakképzési hozzájárulás

2022. január 1-től a szociális hozzájárulási adó mértéke a korábbi 15,5 százalékról 13 százalékra csökken, emellett megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás, amely összességében 4 százalékpontos munkáltatói tehercsökkenést jelent.

 

Adómentes bicikli

Az Szja törvényben új elemként jelenik meg 2022. január 1-től a kifizető által biztosított kerékpár (nem roller) magáncélú használata. Kerékpárnak minősül a legfeljebb 300W teljesítményű elektromos motorral segített kerékpár is. Fontos, hogy a kifizető csak a kerékpár használatát engedi át, a kerékpár a kifizető tulajdonában kell, hogy maradjon.

 

SZÉP kártya

A SZÉP kártyával kapcsolatban több változás is életbe lép. Az egyes zsebek keretösszege visszaáll az eredeti szintre, azaz a szálláshely zsebre 225.000.-Ft, a vendéglátás zsebre 150.000.-Ft, a szabadidő zsebre 75.000.-Ft utalható béren kívüli juttatásként.

A zsebek közötti átjárhatóság 2022. december 31-ig lehetséges. Régi szakszervezeti igényt teljesített a kormány azzal, hogy a vendéglátás alszámláról 2022. február 1-től 2022. május 31-ig lehet hidegélelmiszerre is költeni az összegeket. Mivel az alszámlák között az átjárhatóság év végéig fennmarad, gyakorlatilag mindhárom zsebről lehet hidegélelmiszert vásárolni.

Árkovics István