Mennyi a 200 ezer forintos minimálbér nettója?

2022. január elsejétől a kötelező minimálbér 200 ezer forintra emelkedett, a garantált bérminimum pedig bruttó 260 ezer forintra.  A Portfolio utánaszámolt, mit jelent ez nettóban. 

A 200 ezer forintos 2022-es minimálbérről szóló bérmegállapodást ünnepélyes keretek között november közepén írták alá a felek, miután a munkaadói és munkavállalói oldal november elején megegyeztek a kormány iránymutatása mellett. A garantált bérminimum bruttó 260 ezer forintra emelkedett mától. Október végén az is eldőlt, hogy mivel a jelentős minimálbér-emelés komoly terhet ró a vállalkozásokra, a kormány cserébe járulékcsökkentéssel kedveskedik. Ennek értelmében a mai naptól 2,5 százalékkal csökkent a szociális hozzájárulási adó (15,5%-ról 13%-ra) és megszűnt a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás.

Ezek után adódik a kérdés: mindebből mennyi marad nettóban?

portfolio minimálbér.jpg [md-600]

A válasz közvetlenül is több százezer embert érdekel, hiszen ahogyan azt a Portfolio korábban megírta: Magyarországon a vállalati szektorban több mint 850 ezer dolgozót érint a minimálbér és a garantált bérminimum ügye. A minimálbér rendszeres emelésének ügye tehát jelentős önmagában ebből a szempontból is. Ez azt is jelenti ugyanis, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése a vállalati szektorban foglalkoztatottak 34%-át érinti közvetlenül, vagyis a cégeknél minden harmadik munkavállaló a legkisebb fizetést kapja Magyarországon. Fontos megjegyezni, hogy ez csak a vállalati szférát fedi le (érdemes megnézni, hogyan néz ki a minimálbért keresők aránya térképen megyei bontásban), az állami szektorban is százezrek lehetnek, akik a legkisebb béreket kapják. Összesen számításaink szerint közvetlenül 1 millió ember keresetét határozza meg a munkaadók, a munkavállalók és a kormány egyeztetési folyamatának kimenetele. És akkor a minimálbér-emelés közvetett, a bérskálán esetlegesen tovagyűrűző hatását még nem is említettük.

A jelenleg ismert adószabályokkal számolva a 200 ezer forintos bruttó minimálbér (a családi adókedvezmény hatása nélkül számolt) nettó összege 133 ezer forint lesz.  Vagyis a minimálbért kereső munkavállaló jövőre nettó módon havonta 21.700 forinttal járhat jobban, így éves szinten 260.400 forinttal lehet magasabb a jövedelme, mint idén.

Legutóbb hasonló mértékű (év/évv alapon számolt) minimálbér-emelés 2012-ben volt (19,2%), ennél nagyobb béremelési ütem pedig csak 2002-ben volt legutóbb.

(portfolio.hu)