Megállapodás az Opel Szentgotthárdnál

2022. január 12-én megállapodással zárultak a 2022-23 évi bértárgyalások az Opel Szentgotthárdnál - tájékoztatta honlapunkat Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke.

Mint korábban megírtuk, januárban a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete és a Járműgyártók Szakszervezeti Bizottsága közös sztrájkbizottságot alakított a szentgotthárdi Opel gyárban.

Az érvényes Kollektív Szerződésben foglalt szabályozásnak megfelelően a munkáltató és szakszervezetek 2021. szeptemberében megkezdték a következő időszakra vonatkozó bértárgyalást. A tavalyi év végén azonban a tárgyalások megrekedtek, és a munkavállalók sztrájkbizottságot alakítottak. A konflikus kiváltó oka az volt, hogy a kétéves megállapodás második évére alacsony mértékű béremelést ajánlott a menedzsment. A sztrájkbizottság megálakulása után a kötelező egyeztetési idpőszak alatt a felek folytatták az egyeztetést. 

Ennek eredményeképpen 2022. január 12-én az Opel Szentgotthárdnál a tárgyaló partnerek megállapodásra jutottak a 2022-23. évi bér és juttatási elemekről. A megállapodás értelmében a munkavállalók jövedelme a 2021-es kiindulási alaphoz képest két év alatt átlagosan (az egyes alapbérsávoktól függően) 12-27 % -al emelkedik. 

-l