MÁV-Volán csoport: 10%-os béremelés

2022. január 17-én a MÁV-Volán-csoportban is lezárultak a 2022. évi bértárgyalások. A Mérnökök és Technikusok Szakszervezete az alábbiakat tette közzé a MÁV-Volán vállalatcsoport bérmegállapodásának lezárásáról.

MÁV-Volán csoport: 10%-os béremelés

A MÁV-Volán-csoport érdekegyeztető tanácsa tegnap délutáni ülésén a munkáltató és a MÁV-Volán-csoport kollektív szerződést kötő szakszervezetei megállapították, hogy a hároméves bérmegállapodásban foglaltak a tavalyi év során teljesültek. Az ülésen megállapodás született arról, hogy a 2022. évi 10 százalékos  béremelés legkisebb mértéke – a minimálbér növekedése miatti bértorlódások elkerülése érdekében – 40 000 forint lesz. A VOLÁNBUSZ Zrt. esetében – a 10 százalékos alapbérfejlesztésen túl – a további részletszabályokról a következő hetekben születhet megállapodás. Ezzel összességében 2022-ben a bérek emelésére és a lojalitás-juttatás egységesítésére mintegy 49 milliárd forintot fordít a vállalatcsoport.

A bérminimumok emelése és a bértorlódások kezelése eredményeként közel 43 ezer munkavállaló részesül a 10  % alanyi jogú béremelést meghaladó mértékű bérfejlesztésben. A szükséges forrásokat a munkáltatói járulékterhek csökkentéséből származó  vállalati megtakarítások biztosítják.

A bérmegállapodás eredményeként a MÁV-Volán-csoport munkavállalói 2022-ben éves szinten átlagosan legalább bruttó 530 ezer forinttal vihetnek többet haza, mint az előző évben.

Buzásné Putz Erzsébet

             Elnök