10 százalékos, de legalább 42 ezer forint a GySEV-béremelés

2022. január 24-én a GySEV Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezete megállapodott a munkáltatóval a 2022.évi béremelés mértékéről, a cafetéria keretének emeléséről és a kollektív szerződés további elemeiről. Vincze Róbert GYDSZSZ elnököt kérdeztük a megállapodás részleteiről.

10 százalékos, de legalább 42 ezer forint a GySEV-béremelés

A júliusi hároméves bérmegállapodást továbbfejlesztve sikerült megállapodnunk a munkáltatóval a 2022. évi béremelésről, a Cafetéria rendszer juttatásairól, és további lényes kérdésekről – avat be a megállapodás részleteibe Vincze Róbert szakszervezeti elnök.

 

A juttatásokról

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.-vel és a GySEV CARGO Zrt.-vel kötött megállapodás szerint a munkáltató 2022. évben is változatlan keretösszeggel fenntartja a Cafeteria rendszert. 2022-ben – az érdekképviseletek kezdeményezésére – a SZÉP kártya elemeket terhelő adó összege megosztásra került a munkáltató és munkavállaló között. A korábbi 1,28-as adó-szorzószám helyett 1,2-es szorzó kerül alkalmazásra, és ez a munkavállalóink részére kb. 19 000 Ft többletjuttatást jelenthet, ha a teljes keretösszeget SZÉP kártyára használják fel.

A megállapodás kitér arra is, hogy rugalmasabb lesz a Ruhaszabályzat – folytatja Vincze Róbert. – A munkavállalók javaslatát elfogadva az éves ruharendelés az interneten keresztül történhet, így a rendelés távoli intranet eléréssel otthonról is intézhető lesz.

A bérmegállapodás

A szakszervezetek együttműködésének köszönhetően a bérekről is sikerült megállapodni – folytatja Vincze Róbert. Itt fontos elem volt, mondja a szakszervezeti vezető, hogy a kollektív szerződést aláíró szakszervezetek (GYSEV Dolgozók Szabad Szakszervezete, Mozdonyvezetők Szakszervezete, Vasutasok Szakszervezete), mellett a tanácskozási joggal résztvevő szakszervezetek (a VDSzSz Szolidaritás és a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete) is egységesen léptek fel a tárgyalásokon.

A tárgylást az elmúlt évben egy vállalati elégedettségmérés előzte meg, amely szerint a válaszadók közel 25 %-a szövegesen is jelezte magasabb alapbér iránti igényét, ill. nagyobb százalékban a jövedelemre, lehetőség szerint a béren kívüli juttatások emelésére is tettek javaslatot.

A bérmegállapodás a júliusi hároméves megállapodáson alapul, de sikerült elérni, hogy a megállapodás kezelje a minimálbér-és garantált bérminimum változás miatti bekövetkező bértorlódás hatásait is. – hangsúlyozza Vincze Róbert. Ezért a 2022. évi alapbérnövekedés mértéke alanyi jogon 10 %, de legalább 42 000 Ft. A bérfejlesztés viszonylag bonyolult rendszer szerint először a minimálbér / garantált bérminimum emelést veszi figyelembe, ha ez nem érinti a munkavállalót, akkor, 10%, ehhez jön még az új bértáblára rendszerre való átállás összege, illetve az alapbéremelés kiegészítése 42 000 forintra, annak, akinek a béremelése ezt a mértéket nem éri el.

Vincze Róbert kiemelte, hogy a megállapodás azért is lehetett sikeres, mert a Gysev összes szakszervezete egységesen lépett fel és nem volt széthúzás a szervezhetek között. A megállapodás reményeink szerint kezeli azt a helyzetet is, hogy a tavalyi év során bérmegállapodás hiányában sokak bére csúszott le. A bérmegállapodás szerint a munkavállalók 2/3-ának a hároméves megállapodásnál nagyobb értékben emelkedett a bére. Ez 1400 embert jelent! Gondoljunk bele – kérdez vissza a szakszervezeti vezető –, ha egy takarító a 200 ezer forintos alapbér helyett a megállapodás alapján 242 ezer forintos alapbért kap, az mennyire számít? 

k.l.